Popraskané paty létu nesluší. Jak na ně?

Popraskané paty létu nesluší. Jak na ně?
Zdroj: Freepik.com

Trápí vás nevzhledné popraskané paty, které jsou nejen esteticky nevzhledné, ale zároveň i velmi bolestivé? Než se vydáte za kožním lékařem, můžete vyzkoušet pár domácích tipů, jak na ně.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 16. 07. 2020 13:00

Popraskaná a ztvrdlá kůže na patách může být důsledkem nesprávné péče, ale i projevem zdravotních problémů. Zde je pár tipů, jak na ně vyzrát.

Každodenní hydratace a peeling

Nezapomeňte svá chodidla pravidelně mazat hydratačními tělovými mléky nebo speciálními krémy na suchou pokožku nohou. Zkusit můžete také různé hydratační masky na nohy. Zakoupit se dají i hydratační ponožky, které si jednoduše přes noc nasadíte a ráno budete mít krásně hydratovaná chodidla. Pomoci může také pravidelný peeling, který si můžete doma sama vyrobit smícháním kakaa, kokosového oleje a cukru.

Domácí lázeň pro nohy

Svým chodidlům dopřejte také účinnou domácí lázeň. Ta pokožku nohou šetrně ošetří a dodá jí hebkost. Do koupele nasypte sůl, přidejte některý z olejíčků, třeba heřmánkový, konopný, tea tree, nebo levandulový. Lázeň by měla trvat asi dvacet minut. Ztvrdlá kůže změkne, nohy poté seškrabte pemzou nebo škrabkou. Pořadí můžete i prohodit.

Kůži pravidelně seškrabávejte

Zrohovatělou kůži na nohou je třeba odstraňovat alespoň jednou až dvakrát týdně. Vyberte si na to vhodný nástroj, který bude k vaší pokožce šetrný a dokáže ztvrdlou kůži bezpečně a šetrně odstranit. Nevhodný je skalpel, kterým byste se mohla snadno nechtěně poranit.

Kdy raději vyhledat odborníka

Zkusila jste už skoro všechno, ale pořád nic nezabírá? Nejspíš je na čase zajít za kožním lékařem nebo dermatologem. Může se totiž jednat o zánět vlivem vniknutí infekce do popraskané kůže. Lékař vám pravděpodobně napíše speciální mast či krém, který vám pomůže s hojením pokožky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články