Postcovidový syndrom: Jak na co nejrychlejší zotavení po nemoci covid-19

Postcovidový syndrom: Jak na co nejrychlejší zotavení po nemoci covid-19
Zdroj: Freepik.com

Řada lidí, kteří prodělali nemoc covid-19, se brzy dobře zotavila a relativně rychle se vrátila do normálního života. Jak vypadá organismus, když vymizí akutní fáze covidu-19? Jak urychlit rekonvalescenci?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 28. 01. 2021 12:00

Při lehké formě covidu-19 přetrvávají intenzivní příznaky 4–6 dní. Jedná se nejčastěji o bolest kloubů, hlavy a vysokou teplotu. Domácí léčba je spojena především s maximálním odpočinkem a mírněním těchto příznaků. Pro pokles teploty, mírnění bolesti a také k léčbě zánětu se mohou užívat léky na bázi kyseliny acetylsalicylové.

Co je postcovidový syndrom?

Objevují se ale i další příznaky, jako je kašel, bolest na hrudi, únava, dušnost, potíže s koncentrací, ztráta čichu a chuti, problémy se spánkem, vyrážka nebo třeba padání vlasů. A ty někdy přetrvávají ještě mnoho dní i po negativním testu. V odborných kruzích se o těchto potížích mluví jako o postcovidovém syndromu.

Dále se označuje jako dlouhý či dlouhodobý covid. Tyto stavy většinou u lidí bez hospitalizace trvají 2–3 týdny a zhruba 6–8 týdnů u pacientů s těžším průběhem. Mohou ale trvat i přes 3 měsíce.

Je postcovidový syndrom nebezpečný?

Covid-19 zasahuje hlavně plíce, může poškodit i další vnitřní orgány, včetně srdce a mozku. Prozatím není dost informací. Lékaři doporučují přetrvávající příznaky sledovat. Pokud se zhorší, měl by člověk stav konzultovat s praktickým lékařem. Na osoby z rizikových skupin by měl dohlížet lékař, dokud se nedostanou do obvyklé kondice.

Jak urychlit rekonvalescenci

Imunitní systém hraje hlavní roli nejen v průběhu nemoci, ale i v délce a následné rekonvalescenci. Reakce imunitního systému na covid-19 ale pro vědce stále představuje velkou výzvu. Jak posílit obranyschopnost organismu?

Vsaďte na zdravé jídlo. Čerstvé potraviny, ovoce a zeleninu, na dostatek vlákniny. Omezte cukry, polotovary a tučná jídla. Postarejte se o to, aby přísun živin byl pestrý, případně jídelníček o některé látky doplňte pomocí vitaminů a doplňků stravy. Kromě vitaminu C jsou zmiňovány třeba vitaminy D3 a K2, dále zinek.

Dostatečně pijte. Optimální pitný režim představuje alespoň 0,5 litru vody nebo neslazených tekutin na každých 15 kg hmotnosti. Škodlivé látky se rychleji vyplaví z organismu.

V rekonvalescenci nezapomínejte na pohyb. Vhodnější jsou klidnější aktivity, jako třeba vycházky do přírody. Věnujte jim alespoň 20 minut denně. Rekonvalescenci určitě neurychlí návrat do hektického pracovního života. Při pocitu únavy se snažte co nejvíce odpočívat.

Odplavení toxinů je důležité pro dobré fungování organismu. Vezměte si na pomoc bylinné čaje nebo doplňky stravy. Starším lidem a těm, kteří měli těžký průběh nemoci covid-19, se doporučuje pro rychlejší obnovu organismu fyzioterapie, případně pobyty v lázních.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články