Retro Vánoce: Zavzpomínejte s námi na normalizační sváteční pohodu u stromečku

Retro Vánoce: Zavzpomínejte s námi na normalizační sváteční pohodu u stromečku
Zdroj: Se souhlasem Alex Hilli
Víno či sekt na sváteční tabuli nesmí chybět, třeba tohle červené Svatováclavské.Češi si mezi stromky oblíbili jedle a smrky.V severních Čechách se zdobilo hlavně ručně vyráběnými baňkami z Jablonexu.Na Moravě mezi ozdobami dominovalo sušené ovoce nebo ořechy.+ 10 fotek+ 11 fotek

Vánoce 70. a 80. let jsou jedna velká nostalgie, stačí si vzpomenout na legendární film Pelíšky. Zaposlouchejte se do zvuku koled, užijte si chuť cukroví od tety z třetího kolene a na chvíli zase proste Ježíška, aby vám tentokrát přinesl ty džíny z Tuzexu nebo autodráhu, kterou jste viděli u bohatšího spolužáka. Vždyť Vánoce jsou jen jednou do roka!

Veronika Nováková
Veronika Nováková 10. 12. 2022 08:00

Čtvrté patro pražského obchodního domu Kotva se proměnilo ve stroj času, který vás přenese zpátky do normalizačního Československa. Navštivte s námi jeden z typických českých obýváků v období Vánoc a vychutnejte si retrospektivu toho, kdy se v obchodech neprodávalo nic, co bychom chtěli, ale zase jsme mohli doufat, že se třeba letos ten Ježíšek výjimečně překoná.

Stromečky se slaměnými dekoracemi

Co by to bylo za Vánoce bez stromečku? Stejně jako dnes, i v období normalizace byly doménou obývacích  pokojů smrky či jedle. Co se lišilo v závislosti na regionech, byla jejich výzdoba. V severních Čechách se stromky zdobily slavnými foukanými skleněnými ozdobami od pýchy Československa, firmy Jablonex, které se dědily (a v mnohých domácnostech dědí dodnes) z generace na generaci.

Nechyběly podivné jemné proužky lesklého alobalu, kterými se stromeček v závěru posypal, kýčovité řetězy z plastu a pochopitelně ani světýlka a svíčky. Pro Moravu byly oproti tomu typické folklorní ozdoby, jako jsou slaměné či háčkované dekorace, sušené ovoce a vlašské ořechy.

Čokoládové kolekce a cukroví

Sváteční tabule se od dob normalizace tolik neproměnila, protože kapra, bramborový salát, vinnou klobásu a cukroví si s chutí dáme i dnes - jen s dostupností exotických surovin byl tenkrát problém. Kubánské pomeranče se nedaly loupat a frontu jsme stáli na mandarinky, byť byly plné pecek. Svátečnímu stolu vévodila láhev červeného Svatováclavského vína.

Čokoládové vánoční kolekce jsou fenoméne dodnes a mnozí jimi také zdobí stromeček. Fondánové salonky, lanýžové figurky nebo želé arabesky se prodávaly v baleních o váze 250 - 1 000 gramů, a ty nejluxusnější, několikapatrové, byly k zakoupení v Tuzexu. Tolik oblíbené kolekce od firem Orion Praha, Maryša Rohatec nebo Zora Olomouc se začínaly vyrábět už v létě, aby se o adventu dostalo na všechny československé domácnosti.

Zase ponožky? Díky, táto!

Muže pod stromečkem zaručeně potěšil dárek v podobě vody po holení Pitralon, dámy zase Živé květy. Mezi nejžádanější dárky u dětí patřily lyže, kolo značky Eska, stavebnice Merkur nebo panenky. Ne všechno Ježíšek obstaral, proto většinou nechyběly méně populární měkké dárky, které ukrývaly teplé oblečení, rukavice nebo čepice a svetry pletené na Dopletě.

Autodráha pro děti i tatínky

Naprostým fenoménem, po kterém toužili chlapci, ale i jejich tatínkové, byla autodráha. Její cena tenkrát šplhala k polovině tehdejšího platu, proto si ji mohl dovolit jen málokdo a partičky se mezi svátky povětšinou scházely v bytech movitějších kamarádů.

V Retro muzeu Praha tak dnes najdete všechno to, co vám pod stromečkem tenkrát chybělo - velkou autodráhu Ites složenou ze 100 dílů, doplněnou desítkami dobových autíček československé výroby i s obaly. Porsche 917 nebo 911, Škoda Favorit, Mirage, McLaren nebo dobové náklaďáky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články