Slavný ovčí svetr princezny Diany jde do dražby: Léta ztracený kousek, který našli v krabici na půdě, má potenciál vynést miliony

Slavný ovčí svetr princezny Diany jde do dražby: Léta ztracený kousek, který našli v krabici na půdě, má potenciál vynést miliony
Zdroj: Profimedia/koláž Lifee
Princezna Diana poprvé vynesla vlněný svetr s motivem bílých a černých ovcí na zápase v pólu v roce 1981, kam přijela podpořit svého snoubence, prince Charlese.Svetr pochází z dílny módních návrhářek Sally Muir a Joanny Osborne, které ho upletly pro svou značku Warm&Wonderful. Svetr můžete sehnat i dnes, stojí v přepočtu cca 5 600 korun.Zdobí ho motiv bílých ovcí a jedné černé. Původní kousek, který oblékala princezna Diana, se na desítky let ztratil, než ho letos v březnu objevily návrhářky na půdě své provozovny, kam si šly pro látky. Nyní putuje do aukce, kde by podle předpokladů měl vydělat až dva miliony korun.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nejen černé koktejlky či kabelka Dior patří k ikonický kouskům zesnulé princezny Diany. Bývalá manželka prince Charlese (74) proslavila také červeno-bílý vlněný svetr s motivem ovcí, který oblékla na zápas v pólu roku 1981. Nezapomenutelný svetřík jde v září do dražby a má podle expertů potenciál vydělat až dva miliony korun. Proč? O tom hodně vypovídá dramatický příběh se svetrem spojený.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 29. 06. 2023 09:00

Červeno-bílý svetr se vzorem bílých (a černých) ovcí stvořily módní návrhářky Sally Muir a Joanna Osborne pro značku Warm&Wonderful a díky tomu, že ho oblékla Diana, se prakticky přes noc dostaly do širokého povědomí veřejnosti. "Že si Lady Diana Spencer oblékla náš svetr, jsme se paradoxně dověděly až z titulních stránek nedělních novin," cituje návrhářky Daily Mail. "Její vliv se projevil prakticky okamžitě na obrovském nárustu tržeb. Za to jí naše malá značka bude navždycky vděčná," dodaly.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Warm & Wonderful (@warmandwonderful)

Dianin ovčí svetr ležel desítky let na půdě

O pár týdnů později dorazil Sally a Joanně dopis z Buckinghamského paláce. Prosili je v něm o opravu nebo dodání nového svetru pro princeznu, protože ten původní už byl potrhaný. Krejčové upletly svetr nový a ten originální uložily tak pečlivě, že ho našly až v březnu letošního roku. A to na půdě v malé krabici zastrčené vedle bavlněného přehozu.

Replika ovčího svetru se objevila i v seriálu Koruna

Warm&Wonderful přestala vyrábět ovčí svetr v roce 1994, o šest let později ale na jeho produkci znovu navázala ve spolupráci s firmou Rowing Blazer. Replika legendárního kousku se objevila také roku 2020 v seriálu Koruna, kde ho oblékla představitelka Diany Emma Corrin (27). Svetr téhož designu je také k vidění v londýnském muzeu Victorie a Alberta.

Originální svetr bude vydražen 7. září v newyorské aukční síni Sotheby's. Té se ostatně v lednu letošního roku povedl husarský kousek, když prodala princezniny fialové plesové šaty za 604 800 dolarů (13 milionů korun). A na kontě má také dražbu Dianina ametystového kříže, který v lednu koupila profesionální celebrita Kim Kardashian za 163 800 liber (4,5 milionu korun).

Zdroje informací:

Dailymail.co.uk

Instagram.com

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články