Správná péče o sportovní a funkční prádlo: Vždy je perte naruby a v pytlíku, sušte na čerstvém vzduchu a nikdy nežehlete

Správná péče o sportovní a funkční prádlo: Vždy je perte naruby a v pytlíku, sušte na čerstvém vzduchu a nikdy nežehlete
Zdroj: Oficiální materiály prodejce
Sportovní podprsenka patří k oděvům, které si zaslouží speciální zacházení. (Icebreaker, 1 999 Kč)Tílko z funkčního materiálu můžete díky univerzálnímu designu nosit i mimo sportovní aktivity. (Moira, 799 Kč)Šortky sportovního střihu. (Nike, 1 140 Kč)Funkční prádlo nemusí plnit jen sportovní úlohu. Merino materiál oceníte i na běžně nošeném negližé. (Icebreaker, kalhotky 999 Kč, podprsenka 1 599 Kč)+ 16 fotek+ 17 fotek

Při praní sportovního oblečení, mezi jehož hlavní vlastnosti patří funkčnost a dlouhá životnost, je nutné nakládat s ním trochu jinak než s běžnými oděvy. Jaké jsou hlavní zásady péče o sportovní šatník a proč byste neměli z oděvů nejen pro sport nikdy stříhat cedulky?

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 26. 07. 2023 08:00

Jste vyznavači sportovního vyžití v každém ročním období? Pak jistě funkční či sportovní oblečení hojně nosíte po celý rok a tvoří podstatnou část vašeho šatníku. Odlišné materiály ale vyžadují také odlišnou péči, je tedy potřeba vědět pár základních tipů, jak na to. 

Čtěte (a nestříhejte) cedulky

Patříte mezi ty, kteří u nového oblečení automaticky odstřihávají cedulky s podrobnými informacemi o daném kousku? U funkčního oblečení před použitím nůžek zpozorněte. Nejdříve si všechny údaje na nich uvedené řádně přečtěte a ideáně je na oděvu zanechte. Pokud jsou vám ale nepohodlné nebo dokonce škrábou, vyfoťte si je či po odstřižení pečlivě uschovejte. Najdete na nich totiž důležité informace od výrobce, jako například doporučenou teplotu vody při praní (u většiny funkčního prádla je to 30 nebo 40 °C), typ pracího prostředku nebo pokyny k sušení.

Používejte jemné prací prostředky

Agresivní prací prášky mohou funkční prádlo trvale poškodit či významně ovlivnit jeho vlastnosti. Používejte proto ty nejjemnější varianty nebo gely, ideálně přímo určené pro praní sportovního oblečení. „Doporučuji vyhnout se také avivážím a změkčovadlům. Nejenže nejsou pro praní sportovního oblečení potřeba, ale mohou navíc snížit jeho prodyšnost a další funkční vlastnosti. Stejně tak není vhodné používat bělidla,“ říká k péči o sportovní a funkční oděvy Marcela Vlčková, odbornice péče o materiály značky Moira.

Perte vždy naruby

Pěkný vzhled si vaše funkční prádlo udrží déle, když ho budete prát naruby. Eliminujete tak riziko, že se lícová strana zatrhne o pračku nebo o jiné oblečení. Vhodným pomocníkem jsou i speciální prací síťky či pytlíky, které zajistí dokonalou ochranu. Nezapomeňte při každém praní zapnout všechny zipy a zejména ty suché, které by mohly poškodit další oděvy v pračce.

Sušte na čerstvém vzduchu

Věděli jste, že většina funkčního oblečení by se měla sušit na čerstvém vzduchu? „Zabráníte tak totiž případnému sražení nebo poškození látky a máte jistotou, že jeho funkční vlastnosti zůstanou zachovány. Určitě se vyhněte používání sušičky, zejména u elastického oblečení a vlny,“ dodává k péči o funkční prádlo Marcela Vlčková. Před používáním bylo mělo být oblečení také vždy zcela suché.

Žehličce přístup odepřen

Sportovní a funkční oblečení naštěstí většinou nevyžaduje žehlení. Pokud by vás to ale přecejen někdy napadlo, rychle na to radši zase zapomeňte. I tady platí, že teplota může mít, stejně jako při samotném praní, zásadní vliv na funkčnost vašeho prádla a mohlo by dojít k ztrátě základních vlastnostní či k trvalému poškození.

Funčkní oblečení nejen na sport

Víte, že mezi funkčním oblečením najdete i modely, které se sportovním vyžitím nemusí mít vůbec nic společného? Na trhu už seženete šaty, trička či kalhoty, které disponují všemi vyhledávanými funkčními vlastnostmi, vypadají ale jako naprosto běžné oblečení. I tyto kousky si zaslouží speciální zacházení. Aby si své přednosti zachovaly co nejdéle, věnujte jim stejnou péči jako funkčnímu prádlu pro sport a náročnější pohybové aktivity.

Funkční oblečení na sport, ale i na běžné nošení, včetně přípravků, kterými o ně můžete pečovat, najdete v galerii.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články