Světový den spánku: Poklidný odpočinek nám může narušit fatální insomnie a syndrom explodující hlavy

Světový den spánku: Poklidný odpočinek nám může narušit fatální insomnie a syndrom explodující hlavy
Zdroj: Freepik
REM (spánková porucha chování): jinými slovy, příliš živý sen. Dotyčný může ze snu hovořit, nadávat, křičet, kopat okolo sebe, nebo napodobovat pohyby, o kterých zrovna sní.Spánková paralýza: stalo se vám někdy, že jste se při usínání nebo probouzení nemohli pohnout? Pak jste zažili spánkovou paralýzu.Syndrom explodující hlavy: Zní to jako sci-fi, a přesto je to skutečné. Postižení slyší před usnutím v hlavě hlasitý zvuk - někteří to přirovnávají k výbuchu bomby.Hypersomnie: Člověk trpící hypersomnií si potřebuje zdřímnout v ten nejméně vhodný okamžik. Třeba v práci...+ 5 fotek+ 6 fotek

Každý rok připadá na sedmnáctého března Světový den spánku. Oslavuje se tak činnost, kterou většina z nás miluje. Spánek však není jen o odpočinku, také nás může někdy pěkně potrápit, zvláště, když trpíme jednou ze spánkových poruch...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 03. 2023 11:00

Světovým dnem spánku se snaží Světová spánková společnost zvýšit povědomí o spánkových poruchách, snaží se o jejich lepší pochopení a také prevenci. Problémy se spánkem ohrožují život a jeho kvalitu až pětačtyřiceti procentům populace.

Porucha příjmu potravy

Pro některé lidi je těžké kontrolovat příjem potravy během dne a co teprve v noci? Tito jedinci pociťují nutkání pít a jíst vysokokalorické nápoje a pokrmy. Je velmi těžké se tohoto zlozvyku zbavit, zvláště když je jedinec v té době ještě v polospánku. Je otázkou, zda na to bude postupem času nějaký účinný lék či terapeutické řešení.

Fatální insomnie

Fatální familiární insomnie je způsobena genetickou mutací, která se objevuje jen v několika desítkách rodin na světě. Nešťastníci jsou nejprve sužováni potížemi se spánkem, ty brzy vystřídá demence a ztráta energie.

Jedinec následně upadá do stavu fyzického a psychického vypětí. Takový člověk je polapen mezi spánkem a bdělým stavem. Dostavuje se horečka, zrychlené dýchání a zvýšená srdeční aktivita. Pacienti trpící touto poruchou doslova chřadnou. Někteří mohou upadnout i do kómatu. Smrt přichází v rozmezí několika měsíců až let a v poslední fázi lidé trpící FFI nejsou schopni pohybu ani komunikace.

Smrtelná rodinná nespavost je ale mimořádně vzácná. 

Syndrom Šípkové Růženky

Lidé trpící tímto syndromem musí denně prospat až dvacet hodin. Nejvíce to postihuje dospívající chlapce. Porucha je způsobena nadměrným jídlem, divokými sexuálními touhami, halucinacemi, dezorientací a příznaky podobnými chřipce. Symptomy někdy ustoupí až po deseti letech. A to není žádná pohádka.

Na další poruchy spánku se podívejte do naší galerie...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Světový den spánku

Cbsnews.com: 12 Most Bizarre Sleep Disorders

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články