Věčná dietářka Hanka Křížková: Zkoušela jsem vajíčkovou dietu i spánek v igelitovém pytli, nepomohlo to

Věčná dietářka Hanka Křížková: Zkoušela jsem vajíčkovou dietu i spánek v igelitovém pytli, nepomohlo to
Zdroj: Se souhlasem Hanky Křížkové/foto: Lenka Hatašová
Zpěvačce Hance Křížkové bylo loni 65 let.Letos Hanka hodlá své jubileum oslavit velkým koncertem v pražském Divadle Hybernia.Koncert Hanky Křížkové proběhne 25. ledna.Zpěvačka Hanka Křížková letos slaví i 40 let na hudební scéně.+ 11 fotek+ 12 fotek

Muzikálová zpěvačka Hanka Křížková měla v loňském roce pětašedesátiny, oslavu jí ale překazily zdravotní komplikace. Vynahradit si ji proto hodlá letos a k tomu si nadělila reedici své kuchařky U stolu s Hankou Křížkovou. V rozhovoru pro Lifee.cz zpěvačka prozrazuje, jaké bizarní diety v životě držela a co jediné jí na hubnutí skutečně pomáhá.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 16. 01. 2023 08:00

Hanka Křížková se netají tím, že se v životě pokoušela hubnout už mnohokrát. Teď, ve svých 65 letech, raději touží být zdravá a spokojená. Loni totiž strávila narozeniny na JIPce kvůli operaci kyčle. „S hubnutím už jsem to vzdala," mávla rukou vždy usměvavá zpěvačka, která si letošek hodlá užít - plánuje se hlavně rozmazlovat a dělat jen aktivity, které jsou jí příjemné - vždyť slaví hned několik jubileí.

„Hlavně se snažím držet si pozitivní náladu. Protože si myslím, že když se člověk usmívá a některé věci bere s humorem, tak jde všechno mnohem lépe. Když je pohoda vevnitř, v těle, potom vyzařuje i ve tváři," zamýšlí se Hanka v našem rozhovoru.

Právě vychází v reedici vaše kuchařka U stolu s Hankou Křížkovou. V čem bude nová?

Změnili jsme její velikost, grafiku a dodala jsem tam spoustu nových fotek. Nakonec je z toho skoro nová kniha a mám z ní velkou radost. Křest proběhne 18. ledna. Kvůli zdravotním komplikacím jsem musela hodně věcí přesunout na letošní rok. Ale bude stát za to!

Co všechno máte v plánu?

Budu slavit 40 let na scéně, 25 let s devítičlennou kapelou Martina Kumžáka a měla jsem také hezké půlkulatiny. To všechno oslavím na velkém koncertu, který proběhne 25. ledna v Divadle Hybernia. K tomu jsem si udělala radost a vydala album Nic nechci vrátit – je to takový výběr těch nejlepších písniček z mých ostatních desek, plus tři nové skladby.

Kniha, kterou budete křtít, je plná receptů. Vy sama tedy vaříte?

Nejsou to všechno moje recepty, aby nedošlo k mýlce. Jsou to také recepty, které jsem si vyžádala od přátel, známých a rodiny a celé jsem to hezky prošpikovala glosami. Tak vznikla kuchařka. A jestli ráda vařím? Určitě nejsem typická hospodyňka, která by stála u plotny od rána do večera. Dokonce nevařím ani pravidelně každý den. Přiznám se, je to pro mě trochu stres, protože člověk se s tím půl dne dělá a potom se to za deset minut sní. Ale ráda vařím, když mám dobrou společnost a když je pro koho. Úplně nejlepší je pro mě léto, to se vytáhne gril, může se jíst venku a já se před přáteli ráda předvedu.

Takže vy si jídlo spojujete s hezkými zážitky a přáteli, je to tak?

Určitě. Já si myslím, že udělat dobré jídlo je také kumšt. Musíte to dobře okořenit, hezky nazdobit a vlastně je to určitý druh kultury.

Máme leden, hodně lidí si dávalo předsevzetí. Některá se týkají hubnutí, jiná vaření. Jak to máte vy?

S hubnutím už jsem to vzdala. Ale jedno předsevzetí bych skutečně měla. V posledních letech jsem byla po pracovní stránce hodně vytížená a úplně jsem zapomněla na sebe. Hrála jsem i víc než dvacet vystoupení měsíčně, a to se na člověku podepíše. Rozhodla jsem se proto méně pracovat a více o sebe dbát. Jsem zvědavá, jestli to splním.

Znamená to třeba, že si občas uděláte hezký wellness den?

Přesně tak, ráda bych se víc rozmazlovala.

Hodně lidí zajímají babské rady, takové ty poctivé, co skutečně fungují. Máte nějaký osvědčený trik na krásu?

Přiznám se, že třeba pro pleťové masky chodím do obchodu, nebo je dostanu od přátel, ale moc ráda si je na noc aplikuji. Občas je člověk unavený a sama na sobě potom cítím, že po té masce je pleť hezky odpočatá, napjatá a plná energie. Hned si připadám mnohem mladší! V poslední době se ale hodně starám o své zdraví a imunitu, takže třeba pravidelně užívám houbu reishi, která má kouzelnou vlastnost regenerovat tělo. Ale hlavně se snažím držet si pozitivní náladu. Protože si myslím, že když se člověk usmívá a některé věci bere s humorem, tak jde všechno mnohem lépe. Když je pohoda vevnitř, v těle, tak vyzařuje i ve tváři.

Hodně se teď v lednu řeší také diety. Vyzkoušela jste někdy nějakou bizarní, která třeba ani nefungovala?

Diet jsem za život držela opravdu hodně a paradoxně to bylo i v době, kdy jsem je vůbec držet nepotřebovala – vážila jsem nějakých 60 kilo. Vzpomínám si třeba na vajíčkovou dietu. Držela jsem ji asi týden a pochopitelně vůbec nefungovala, jen mi bylo špatně. Nebo – to jsem byla ještě hodně mladá – jsem se na noc zabalila do igelitového pytle.

Jaký byl výsledek?

Výsledek byl takový, že jsem se ráno musela pořádně umýt, protože jsem hrozně smrděla! Žádný efekt to nemělo. Pochopitelně, že člověk vyzkouší různé věci, aby zhubnul, ale nakonec stejně přijde na to, že opravdu zabírá především zdravé jídlo a pohyb. Vím, co působí stoprocentně, jen se k tomu člověk musí odhodlat, a to je Metabolic Balance (dieta založená na individuálním seznamu potravin, vyhotoveném na základě klientových aktuálních laboratorních výsledků a údajů o zdravotním stavu - pozn. red.). To jsem poctivě držela pod dohledem odborníků a pomohlo mi to. Přivádí mě to k myšlence, že tohle asi také souvisí s jedním mým malým předsevzetím – ráda bych se do toho znovu pustila.

Kolik kilogramů jste takhle nejvíc zhubla?

Před šesti lety jsem takhle zhubla dobrých 18 kilogramů.

Jak už jsme o tom hovořily, letos budete hodně bilancovat. Proběhla nebo proběhne také nějaká soukromá oslava?

Ty půlkulatiny jsem bohužel slavila v nemocnici na JIPce, což nebylo úplně ideální. Z obyčejné operace kyčle se nakonec staly hned tři zákroky. Ale musím moc poděkovat doktorům i sestřičkám, protože byli moc milí. Nedávno jsem se přestěhovala do nového bytu, takže oslavu s přáteli uděláme na jaře, až bude pěkné počasí. Uspořádám ji hezky při jednom i s kolaudací. A to si pište, že na tu oslavu něco dobrého určitě také uvařím!

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články