Martin Zounar zhubl 28 kg a prozradil svůj jídelníček: Dříve spořádal tři tabulky čokolády denně, dnes si vychutná avokádo

Martin Zounar zhubl 28 kg a prozradil svůj jídelníček: Dříve spořádal tři tabulky čokolády denně, dnes si vychutná avokádo
Zdroj: Herminapress
Před 12 lety se Martin Zounar dostal na pěkných 92 kilogramů. Dokáže to i letos, v roce 2023? Našlápnuto má dobře!Ve vrcholné formě, tedy v prvním roce pandemie, měl Martin Zounar 128 kilo (vlevo).Martin Zounar cvičí pod dohledem osobního trenéra Jakuba Prchala.Martin Zounar před 30 lety, v 25 letech.+ 10 fotek+ 11 fotek

Herec Martin Zounar (55) vydal koncem roku 2022 knihu Jíst, či nejíst. To je, oč tu běží. V ní velmi detailně popisuje svoji dvouletou cestu od 128 kilogramů k současné stovce. Vypráví, že v krizových dnech dokázal spořádat i tři tabulky čokolády denně a žaludek měl natolik podrážděný, že nedokázal snídat. Jak vypadá jeho jídelníček dnes?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 05. 01. 2023 12:00

Herec Martin Zounar ještě před dvěma lety vážil 128 kilogramů a jak v knize sám přiznává, chodil jako kačer a pouze v botách, které se daly snadno nazout a vyzout. Ještě před pandemií covidu si přitom držel stabilní váhu kolem 116 kilo, ta ale začala nebezpečně stoupat, když ustala hercova divadelní aktivita.

Martin Zounar zásadně nesnídal

Jak vypadal Zounarův jídelníček v době, než svět zachvátila pandemie a zavřela se divadla? Den začínal bez snídaně a brzy ráno odjížděl na natáčení„Přijel jsem do studia, tam čekal snídaňový pult. Když jsem měl lehký obraz a nemusel se ještě učit, ono toho textu je přece jen hodně, tak jsem si rád dal," popisuje Zounar ve své knize. Chleby s pomazánkami, párek s hořčicí a křenem, občas hemenex. K tomu čtyři rohlíky, aby si to hezky sedlo. Tělo se po hodině a něco, co bylo na světě, konečně probudilo."

K obědu automaticky volil svá oblíbená omáčková jídla, maso nebo gratinované brambory„Kolem druhé hodiny jsem jel domů. Neměl jsem hlad, ale měl jsem chuť. Tak jsem si doma udělal obloženou housku, nebo hermelín, eidam, k tomu dva rohlíky, namazat máslem, aby to pěkně klouzalo do krku," vzpomíná herec s rozkoší. „Ale k tomu rajče, paprika, ředkvička, to já zas rád."

Divadelní zájezd začínal a končil ve fastfoodu

Ale protože den úspěšného herce je nabitý, ve čtyři hodiny odpoledne už běžně vyrážel na divadelní zájezd. Na cestě do Olomouce se zastavuje u pumpy. „Kolegové zajdou do fastfoodu, já si klidně dal třeba pořádnou porci koly, ať mám cukr, dva tři kuřecí stripsy... A šel jsem hrát," vyjmenovává Zounar.

Představení je fyzicky i psychicky náročné, hlad se proto dostavuje až za hodnou dobu po jeho skončení. „První velká únava vždycky, ať jedu z Ostravy, nebo Olomouce, přichází v kopečku za Brnem, kde je pumpa a kasino. Tam to mám rád, tak zajíždím, že si dám kávu a energeťák. Dám si něco k jídlu? Jo, mohl bych. Dám si hot dog," přiznává.

Tím však jeho chuť na jídlo nekončívala. Po příjezdu domů ještě následoval nášup - klidně v jedenáct večer. „Tak si vytáhnu prkýnko, nakrájím si špek, slaninku, paprikové rohy, klobásku, dobrý chleba," říká Martin Zounar, který tuto vydatnou noční svačinku ještě někdy zapil červeným vínem.

Jednou za čas - v případě krize - si k tomu neváhal život ještě trochu osladit. „Za dva tři týdny vždycky něco ruplo a já byl schopný sníst třeba tři Studentský pečetě za sebou, abych tělu rychle dodal energii," dodává stydlivě.

Zdravý jídelníček si Zounar oblíbil

S nezdravým jídelníčkem je dnes ale konec a Martin Zounar ve své knize popisuje, jak jeho dny vypadají teď. „Když mám ráno trošku času, tak si nakrájím banán, jablko, dám si jogurt, do toho müsli, a to miluju," říká herec, který je po této zdravé snídani zpravidla sytý dobré tři hodiny.

Pak přichází čas na svačinu. „Protože mám rád fresh džusy, i když je v nich vlastně přirozený cukr, tak si dám. A k tomu třeba obloženou housku nebo chleba, celozrnný. Je v tom šunka, kousek mozzarelly, rajčata, pesto, paprika," poukazuje.

Guláš? Proč ne, ale stačí jeden knedlík

Zdravé svačiny si už herec dopřává i na place během natáčení. „Udělají mi třeba takový ten hranatý chleba, máznou ho zlehounka pomazánkovým máslem, na to tři čtyři plátky avokáda a do toho sázený vejce a plátek rajčete," radí Zounar, jak by chutná svačina měla vypadat.

V čase oběda si nic neodpírá, ale volí menší porce, jelikož ho netrápí vlčí hlad. „Když už si dám guláš, tak mi stačí klidně jeden knedlík, jsem spokojený a užil jsem si to. Ale jinak si dám jakékoli maso, těstoviny, cokoli," říká oblíbený bavič, který si například velmi oblíbil rizoto.

Na své oblíbené jednoduché rizoto přidává i recept: „Dám cibuli, trochu olivového oleje, kuřecí maso, dvě velká prsa, do toho na kolečka mrkev. To osmahnu. Na to vařenou slitou rýži. Promíchat, dochutit, hotovo."

Den končí Zounar salátem s grilovaným masem

Když vyráží na divadelní zájezd, stačí mu s sebou přibalit proteinové tyčinky a proteinový nápoj. Tak vydrží sytý až do večera. Po představení, cestou zpátky, si zastávku ve fastfoodu neodpírá, ale zvolí už jen lehký salát s grilovaným masem„Já si tam opravdu už nedám hamburger, to udělám tak jednou za měsíc. Doma už pak nejím, dám si zase minerálku. Jdu spát s mírným pocitem, že budu mít brzy hlad, a můžu se těšit na ráno," uzavírá Zounar.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články