Taneční mor, syndrom cizí ruky, pojídání nejedlých věcí a další: Jaké jsou nejzáhadnější lidské nemoci?

Taneční mor, syndrom cizí ruky, pojídání nejedlých věcí a další: Jaké jsou nejzáhadnější lidské nemoci?
Zdroj: Pixabay.com
Syndrom cizí ruky patří mezi další velmi záhadná onemocnění. Jedná se o neurologickou poruchu, za níž může poškození části mozku. Při té nemoci člověk nemá kontrolu nad pohybem vlastní ruky, takže manipuluje věcmi, i když nechce. Často ji musí zastavovat druhou rukou. Existují i případy, kdy byla druhá ruka natolik agresivní, že ohrozila jejího majitele nebo jeho okolí.  Chlapec trpící epidermolysis bullosa neboli nemocí motýlích křídel.Julia Pastrana (1834 – 25. březen 1860) byla mexická zpěvačka a umělkyně, která trpěla vzácnou nemocí hypertrichózou. Ta se projevuje nadměrným růstem ochlupení. Pacientům postiženým touto chorobou se dříve říkalo vlčí či vlkodlačí lidé.Pika je psychická porucha, při které lidé pojídají předměty, které nejsou určeny ke konzumaci. Většinou nemají ani žádnou nutriční hodnotu. Pacienti s poruchou příjmu potravy tak snědí papír, ostré předměty, vlákna (látky, chomáčky vlasů, vlny…) a další nebezpečné předměty. Ty se většinou v těle hromadí a mohou způsobit mechanické poškození trávicího traktu. Na této fotce je  vidět všech 1440 předmětů, které požil pacient trpící pikou.+ 2 fotky+ 3 fotky

Chlupy po celém těle, ruka, která si dělá, co chce nebo takový hlad, že byste jedli hřebíky? I tak se mohou projevovat některé dosud přesně nevysvětlené nemoci. Seznamte se s těmi nejzáhadnějšími.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 29. 04. 2020 09:00

Připadají vám rýma nebo třeba angína nepřekonatelné? Až si tohle přečtete, pravděpodobně změníte názor. Jaké choroby nedají vědcům spát?

Nemoc motýlích křídel

Nemoc motýlích křídel neboli bulózní epidermolýza patří mezi jednu z nejzáhadnějších nemocí současnosti, která postihuje pojivové tkáně. Jedná se o vrozené onemocnění, které se projevuje vznikem puchýřů na kůži a sliznicích. Příčinnou vzniku tohoto onemocnění je genetická mutace, která má u každého pacienta jiný průběh.

Syndrom cizího přízvuku

Syndrom cizího přízvuku lékaři zaznamenali jen u velmi malého množství případů. Jedné se o případy, kdy lidé po úrazech či při poškození mozku z ničeho začnou mluvit cizím přízvukem jazyka, kterým nikdy nemluvili. V roce 2004 všechny překvapil případ šedesátileté Britky Lyndy Walkerové, která po prodělané mozkové mrtvici najednou mluvila jamajským přízvukem. Podobnou zkušenost má i český motocyklový závodník Matěj Kůs, kdy po havárii na automobilových závodech najednou mluvil anglicky s výborným přízvukem, přestože do té doby uměl jen pár slovíček. Kromě toho trpěl i výpadky paměti, takže si nepamatoval ani svou identitu. Po návratu zpět k češtině si zase nepamatoval, že by kdy mluvil jinak. Přestože přichází lékaři s více teoriemi, dodnes nedokážou příčinu této nemoci spolehlivě odhalit.

Taneční mor

Tato podivná nemoc se vyskytla už na začátku 16. století v roce 1518 ve Štrasburku a dodnes zůstává vědci neobjasněna. Tenkrát žena jménem Troffea začala na náměstí z ničeho nic tančit. Co je ale ještě divnější, bylo na ní vidět, že nemůže přestat. Po šesti dnech tančení v kuse padla vyčerpáním mrtvá k zemi. Postupně se k ní přidali i další lidé. Nejprve asi třicet lidí, nakonec bylo na náměstí až čtyřista tančících. V obličejích jim však nebyla vidět radost, ale bolest a pláč. Někdy dokonce bolestně vykřikovali. Na taneční mor zemřelo přes sto lidí. Dosud si nikdo neumí vysvětlit, proč nemohli přestat tančit. Přeživší poté popisovali, že nemohli přestat a jakoby je někdo ovládal. Zatímco jedni nekonečný tanec přisuzovali prokletí svatého Víta jako trest pro hříšníky, jiní zase mluvili o hromadné hysterii vyvolané domnělým prokletím. Další se domnívali, že došlo k pozření halucinogenních látek. Ani halucinogeny by ale nevedly k trvalému tanci a časem by pohyb spíš zpomalil. Taneční mor tak dosud zůstává záhadou.

NA DALŠÍ ZÁHADNÉ NEMOCI SE PODÍVEJTE TAKÉ DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články