Texasky, džíny či rifle: Jak vypadal fenomén předlistopadové éry, který se kupoval za bony v Tuzexu

Texasky, džíny či rifle: Jak vypadal fenomén předlistopadové éry, který se kupoval za bony v Tuzexu
Zdroj: Herminapress, se souhlasem Retro muzea Praha/koláž Lifee
Výstava, kterou najdete v útrobách brutalistní budovy obchodního domu Kotva, odstartovala 30. května 2023.Prohlédnout si zde můžete na třicet dobových džínových kousků, které tehdy toužil mít každý. Cesta k jejich pořízení ale nebyla zrovna jednoduchá.Nádech luxusu a západního světa. Největší lákadlo riflí, džínů či texasek a dalších kousků z politicky nevhodného materiálu té doby – denimu.Lacláče, vestičky i šaty. To vše je k vidění na retro výstavě věnované vzpomínkám na nákupy v obchodních domech Tuzex.+ 3 fotky+ 4 fotky

Kdo neměl za minulého režimu alespoň jedny džínové kalhoty z Tuzexu, tedy jediného předlistopadového obchodu se zahraničním sortimentem, jako by nebyl. Škemral o ně snad každý tehdejší teenager a rodiče na ně stáli nekonečné fronty před "luxusem" hýřícím obchoďákem se zahraničním sortimentem. Třicet originálních kousků z totalitních 80. let nyní můžete zhlédnout na speciální výstavě v pražském Retro muzeu.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 31. 05. 2023 08:00

Aby to ale s nošením symbolu západního světa nebylo tak jednoduché, nakoupit ve zmíněném obchodním domě mohli jen vyvolení, tedy ti, kteří se dostali k tzv. bonům (poukazy na nákupy v Tuzexu). Šlo o platidlo, které jste obvykle získali jen od veksláků v temných zákoutích zašlých městských uliček. Pořídit si tedy jedny vysněné texasky se pár desítek let zpátky rovnalo vysoce adrenalinovém zážitku a dočkat se jich obvykle trvalo i několik dlouhých měsíců či let. Pokud to ovšem nakonec všechno dobře dopadlo.

Bony a klid aneb realita předlistopadových nákupů

Právě fenoménu téměř nedosažitelných kalhot a s ním spojenému světu veksláctví a předlistopadové atmosféry je věnována speciální výstava v pražském Retro muzeu. Dobovou expozici unikátních originálních kousků z 80. let najdete od 30. května v pražském obchodním domě Kotva, jehož stěny nechvalně proslulá léta ještě pamatují.

Výstava svým návštěvníkům představí na třicet džínových kousků všeho druhu, vedle klasických kalhot také lacláče, sukně či bundy v podání tehdejších vyhledávaných světových značek i modelů z české dobové produkce. Expozice věnovaná džínové kultuře vznikla k prvnímu výročí otevření Retro muzea.

Džínová revolta do Československa jen tak nedoputovala

Původně vznikly jako praktický pracovní oděv, záhy se ale denimové kalhoty a s nimi i další kousky ze stejného materiálu staly symbolem vzdoru proti společnosti. Za nevhodné a neslušné bylo jejich nošení původně považováno i v zemi jejich původu, v USA. Džínovina a módní kousky z ní vytvořené si ale brzy podrobily celý svět. Nicméně než bylo denimové módní ztvárnění dopřáno i obyvatelům východního bloku, pár desítek let to trvalo.

Nosit originální džíny bylo snem mnoha mladých lidí a dostat je u nás bylo za minulého režimu dost komplikované. Daly se totiž sehnat téměř výhradně právě v Tuzexu, síti valutových obchodů Podniku zahraničního obchodu, jejichž sortiment byl striktně vybírán státem. Džíny k Ježíšku tak mohly mít za sebou poměrně zajímavý příběh na hraně tehdejšího zákona, kdy v hlavní roli vystupovaly podvody se zahraniční měnou a kupčení s bony.

Život ve frontě. Na banány i na rifle

Tuzex bylo jediné místo v předlistopadovém Československu, kde se daly originální džíny světové značky pořídit. Pokud jste ovšem neměli známosti přímo v zahraničí. Nejvíce žádané pak byly džíny značky Levi’s. Už od šedesátých let byly v Československu k sehnání rifle – tedy džíny italské značky Rifle, které tomuto kousku oblečení daly v Čechách i zobecnělý název. Jinde by názvu rifle lidé nerozuměli.

„Samozřejmě, že i u nás se podniky snažily dohánět módní trendy a džíny vyrábět. Nicméně v Československu na jejich výrobu neexistovaly technologie do 80. let. Tuzexové zboží bylo vnímáno až do konce trvání režimu jako exkluzivní a platilo to i o džínách. Ostatní pokusy o denimové oblečení byly vnímány spíše jako směšná náhražka a snaha režimu být moderní,“ vysvětluje kurátor expozice Džíny z Tuzexu Michal Petrov.

Víte, že letos slaví džíny 150 let? Právě v roce 1873 si totiž jejich výrobu nechali patentovat pánové Jacob Davis a Levi Strauss. Samozřejmě, že v USA, konkrétně v San Francisku, přestože oba zmínění pocházeli z Evropy.

V expozici se také dozvíte, který český zpěvák byl jedním z prvních, kdo v tehdejším Československu džíny oblékl.  A bylo to už v roce 1965!

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články