Trend jara 2023: Háčkovaná móda láká na šaty s třásněmi, jednoduché topy i retro doplňky

Trend jara 2023: Háčkovaná móda láká na šaty s třásněmi, jednoduché topy i retro doplňky
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Háčkovaný komplet Mango zaujme inovátorským přístupem ke stylingu topu (1 299 Kč) a sukně (2 999 Kč).Kimono ve výrazné pastelové barvě noste k plavkám či přes šaty a topy. (Pull&Bear, 999 Kč)Netroufáte si na celky? Zkuste drobnosti. Náušnice Mango, 399 KčTop s motýlími rukávy je pro háčkované zpracování ideální předlohou. F&F, 499 Kč+ 19 fotek+ 20 fotek

Háčkovaná móda je momentálně v kurzu. A to nejen díky své vzdušnosti a transparentnosti, ale také proto, že dýchá retrem, které většina z nás tak miluje. Nemusíte ovšem nutně holdovat ručním pracím, abyste se do ní oblékli. Obchody jsou plné háčkovaných pokladů, které jsou připraveny obohatit váš jarní a letní šatník o nový nepřehlédnutelný prvek. A budou se vám líbit.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 08. 05. 2023 09:00

Babičky věděly, proč se nám snažily předávat drahocenné rady, týkající se rukodělných činností všeho druhu vedoucích k novému neokoukanému módnímu výstřelku. Dnes, v době posedlé slow fashion, vintage a retro motivy, by vám jejich snaha přišla vhod. Háčkované a makramé kousky totiž na základě výše jmenovaných trendů zažívají nepřehlédnutelný boom, a snadno se tak dostanou i do vaší oblíbené sady oděvů na jaro a léto.

A nemusí jít jen o doplňky. Móda velí využít rukodělné zručnosti napříč šatníkem. Zalíbí se vám sofistikované komplety, pláží dýchající přehozy nebo makramé doplňky, háčkované motivy pak najdete i na obuvi či bižuterii. A přitom sami nemusíte háčkem vytvořit ani jedno řetízkové očko. 

Vzdušné materiály létu sluší

Nástup obliby háčkované módy úzce souvisí s teplejším obdobím roku. V jarních a letních měsících nejvíce oceníte vzdušný a odlehčený charakter takové garderoby a využít můžete i efekt průhlednosti, který vrstvením prohloubí váš výsledný styling. Nemusíte se bránit ani dalším zajímavým detailům – háčkovaným kouskům sluší třásně, šněrování, zavazovací ramínka nebo plastické vzory a aplikace, zvýrazňující strukturální charakter zajímavého materiálu.

Najdete je na jednoduchých crop topech či podprsenkách, modelech kombinujících háčkovanou krajku s neprůhlednými partiemi. Třásně pak zdobí délku sukní či lemy vzdušných kardiganů, které suplují šaty na pláž a jsou ideální pro vrstvení přes šaty nebo šortky a tílka. 

Nosí se pestrobarevné retro nebo neutrální tóny

Barevnost háčkované módy dává prostor pro subjektivní vkus. V obchodech neminete retro styl šatů, topů a dokonce ani kalhot, háčkovaných v typickém čtvercovém vzoru, který cíleně skládá dohromady několik výrazných barev a vytváří na první pohled nepřehlédnutelné vzory.

Mnohem jemnější variantou háčkované módy jsou pak kousky ve smetanových, krémových a dalších typických světlých odstínech, kterým macramé efekt či ažurové motivy různě dlouhých sloupků a řetízků dodávají na sofistikovanosti. Z těch můžete skládat důmyslné komplety, kterým není odpírána asymetrie či zdánlivá nesourodost jednotlivých dílů vaší háčkované skládačky.

Kdyby toho na vás ale přeci jen bylo moc, zkuste využít kouzla rukodělného vzhledu na háčkovaných doplňcích. Výrazné kabelky v barvě i v neutrálních tónech, náušnice v boho stylu, páskové sandálky i pantofle nebo veselý klobouk váš letní styl jistě obohatí, aniž byste se cítili nepatřičně a nekomfortně. 

Zaujala vás háčkovaná móda? Pusťte se do vybírání a inspirujte se v naší fotogalerii. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články