Záděry kolem nehtů: Proč bychom je neměli podceňovat

Záděry kolem nehtů: Proč bychom je neměli podceňovat
Zdroj: Freepik.com

Záděry kolem nehtů vypadají jako drobné problémy, nad kterými se dá mávnout rukou. Ale i tyto drobnosti mohou skončit návštěvou chirurgie. Proč je nepodceňovat a jak se postarat o to, aby k nim nedocházelo?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 09. 02. 2021 13:00

Pokud se objeví záděry kolem nehtů, je potřeba kůži ošetřit. Nikdo se nechce zbytečně dostat do rukou chirurgů, pokud to není nezbytné. Zanedbaná záděra může totiž vést k zánětu, a pokud bude komplikovaný, možná bude zapotřebí i chirurgické ošetření.

Jak se správně postarat o záděru

Na okusování a odtrhávání zapomeňte. Při špatném ošetření může záděra představovat místo, kam se dostane zánět. Natrženou část kůže je důležité co nejdříve odstřihnout nůžkami. Než se do toho pustíte, je vhodné ošetřit kůži v troše vody s olejem, který změkčí pokožku. Ustřihnutí malé části kůže nijak nepocítíte. Problém trochu nastává, když je záděra větší. Pak může její odstraňování mírně bolet.

V každém případě se doporučuje místo odstřižení ošetřit zklidňujícím a vyživujícím krémem. Pokud je potřeba, použijte nejdříve dezinfekci nebo alkoholový přípravek. Tato oblast by se měla ošetřovat krémem, dokud kůže zase nebude zcela obnovená. Je potřeba, aby kůže kolem nehtů byla měkká.

Vhodné ošetřující masti

Mast nebo krém na ošetření záděry by měl obsahovat vhodné látky. Na kůži příznivě působí třeba měsíček lékařský, dále také heřmánek pravý. Hojení urychluje i gel z aloe vera. Jinou možností je zinková mast.

Prevence záděr

Když pracujete s hlínou nebo uklízíte domácnost, zkrátka děláte cokoliv náročného pro pokožku, měli byste nosit rukavice. Kromě toho je třeba pravidelně pečovat o nehty vhodnou manikúrou a pravidelně je natírat pečujícím krémem.

Nehet se má stříhat na vícekrát, aby nedocházelo k jeho štěpení. Začněte stříhat ostrými nůžkami od kraje po střed, pak pokračujte od středu ke druhému kraji. V případě pilování se držte jednoho směru. Při pilování z obou stran se mohou nehty začít třepit. Po úpravě nehty a jejich okolí natřete vhodným olejem, případně krémem.

Na zatlačení nehtové kůžičky u lůžka se vyplatí využít speciální manikúrní dřívko, ideální je to z pomerančového dřeva. Je mnohem šetrnější než jeho kovová varianta a nedochází k poranění.

Důležité látky pro omezení záděr

To, že se objeví záděra, může být způsobeno nedostačující péčí o nehty a ruce jako takové. Důvodem ale také mohou být chybějící vitaminy a minerály. Konkrétně se jedná o vitaminy A, B (hlavně B7 – biotin, a B12), dále vitaminy D, E, F. Z minerálních látek je to pak vápník, křemík, zinek a železo.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články