Zpátky do školy: Při výběru školní aktovky dejte pozor na hmotnost a nastavitelné popruhy

Zpátky do školy: Při výběru školní aktovky dejte pozor na hmotnost a nastavitelné popruhy
Zdroj: Koláž Lifee.cz
Růžový studentský batoh. OXYBAG, 1549 Kč. Školní aktovka s obrázkem bagru na přední části vhodná pro žáky 1. až 2. třídy ZŠ. BAAGL, 1799 Kč. Školní aktovka v modro-fialové barvě s růžovými detaily vhodná pro 1. až 2. třídu ZŠ. BAAGL, 2299 Kč. Pohodlný a praktický batoh, který je ideální pro přenášení knih, sešitů, notebooku a psacích potřeb. Eastpak, prodejce Spartoo, 1549 Kč. + 11 fotek+ 12 fotek

Nový školní rok je za dveřmi, a nastal nejvyšší čas k vybírání nového školního batohu či školní aktovky pro vašeho školáka. Na co se zaměřit a co u výběru nepodcenit, aby si vaše dítě neničilo záda. Máme pro vás pár praktických tipů.

Dana Klementová
Dana Klementová 20. 08. 2022 14:00

Hned na začátek je třeba si uvědomit, že školní tašky se rozdělují do několika kategorií. Zatímco školní aktovky jsou vhodné pro první a druhou třídu, školní batohy jsou určeny pro žáky prvního stupně a pro druhý stupeň a výše jsou nejvhodnější studentské batohy

Na co se při výběru aktovky či školního batohu zaměřit?

Při výběru nové školní aktovky či batohy se zaměřte hned na několik důležitých kritérií. Prvním z nich je, aby byla taška opatřena polstrováním či měla ergonomicky tvarovaná záda a nezatěžovala dětskou páteř, která není ještě zcela vyvinuta. 

Velmi důležitá je i šířka popruhů. Ta by měla být minimálně 4 centimetry. Dále by pak měly být popruhy polstrované a snadno nastavitelné. Při větší zátěži by neměly prokluzovat a to je potřeba určitě vyzkoušet. 

Konstrukce tašky by měla být lehká, ale zároveň pevná a odolná. Celá aktovka by pak neměla vážit víc než 1,2 kilogramů. Podle odborníků by měla taška vážit zhruba 10 až 12 % váhy dítěte. Na to je třeba obzvlášť myslet u drobnějších dětí, aby na ně jejich taška nebyla příliš těžká. 

A v neposlední řadě nesmíme opomenout reflexní prvky. Ty jsou pro bezpečnost dítěte opravdu velmi důležité. Čím více reflexních prvků bude batoh mít, tím lépe. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený BAAGL (@baagl.cz)

Aktovky pro školní rok 2022/2023

Dítě nosí aktovku či batoh přibližně 175 dní v roce. Je tedy obzvlášť důležité, aby se mu daná taška skutečně líbila a na zádech mu byla pohodlná. Nenuťte proto dítěti aktovku, která se líbí vám, ale nechte ho, aby si řeklo, co by si nejraději vybralo ono samo s ohledem na výše zmíněné rady. 

Inspiraci na školní aktovky a batohy z českých e-shopů si můžete prohlédnout v naší fotogalerii. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články