Tragický osud hollywoodské hvězdy Lindy Darnell: Nádherná a úspěšná ve filmu, ve 41 letech zemřela po požáru domu její sekretářky

herečka Linda Darnell
Zdroj: Wikimedia Commons, 20th Century Fox, Public domain

"Dívka s dokonalou tváří" a hvězda starého Hollywoodu, herečka Linda Darnell, zažívala sice ve své kariéře jen samé úspěchy, ty však byly vykoupeny složitým vztahem s matkou, nesťastnými manželstvími, alkoholismem a tragickým koncem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 10. 2023 11:00

Linda Darnell začínala jako modelka, poté přešla k divadelnímu a filmovému herectví. Většinou se objevovala v méně finančně nákladných filmech, za něž si ale i tak vysloužila chválu kritiků.

Velké plány a náročná matka

Linda se narodila 16. října 1923 v Texasu jako jedno ze čtyř dětí. Její rodiče nebyli spolu šťastní. To se odrazilo na domácí atmosféře a její povaze. Stala se z ní poněkud rezervovaná mladá dáma. A možná právě kvůli nešťastnému manželství se její matka Pearl vykašlala na výchovu všech svých dětí a soustředila se pouze na Lindu. Měla s ní velké plány.

Věřila, že má potenciál stát se herečkou. Matka stíhačka tak svou dcerku vodila od jedné soutěže ke druhé, přestože se Lindě moc nechtělo. Nemyslela si o sobě, že má nějaký zvláštní talent. Pearl ale nebrala odpověď ne. Zvláště, když si tak skrze Lindu plnila svůj vlastní sen. V 11 letech se dala na modeling a ve 13 stanula na divadelních prknech. Se svými vrstevníky ve škole si ale moc nerozuměla. Většinu času trávila doma s matkou.

Setkání Lindy Dernall s hledačem talentů

V roce 1936 nastoupila Linda do Dallas Little Theatre, kde byla obsazena do hry Vražda v katedrále. Ve stejném roce pak byla najata jako hosteska na Texas Centennial Exposition. Další rok v listopadu přijel do Dallasu hledač talentů pro 20th Century Fox. Linda se s ním na popud matky setkala. O pár měsíců později ji pozval na kamerové zkoušky do Hollywoodu. Záhy se ale vrátila domů. Filmová studia ji odmítla jako příliš mladou.

Nakonec se jí ale podařilo podepsat smlouvu právě s 20th Century Fox. Prvním filmem se stal Hotel pro ženy, kde měla původně hrát Loretta Young, ta ho ale odmítla kvůli nedostatečnému honoráři. Po premiéře ji noviny oslavovaly jako novou hvězdu Hollywoodu. Bylo jí teprve patnáct, ale při focení jí dva roky přidali a při natáčení jí bylo rovných 19. Práce na filmu ji ale moc nebavila. Vzpomínala na to, jak doma ležela na trávě a představovala si, že hollywoodské hvězdy si žijí jako králové.

Úspěchy Lindy Darnell střídají osobní tragédie

Linda přijela do Hollywoodu ještě jako nezletilá. Její první láskou byl hispánský mladík Jaime Jorba. Ten si ji odmítl vzít, neboť byla prý "až moc na očích". V sedmnácti začala chodit s reklamním agentem Alanem Gordonem. Tvrdila, že se vzali, což nebyla pravda. Poté následovalo několik dalších, neúspěšných vztahů a definitivní rozkmotření s matkou.

V roce 1942 začaly Lindě chodit vyděračské dopisy od neznámé osoby. Buď zaplatí dva tisíce dolarů, nebo jí někdo ublíží. FBI naštěstí pachatele dopadla, byl jím sedmnáctiletý student střední školy. V roce 1944 se herečka provdala za dvaačtyřicetiletého kameramana Peverella Marleyho. Ten ji "naučil" pít, což vyvolalo problémy s váhou. Během natáčení snímku Centennial Summer se seznámila se zženštilým milionářem Howardem Hughesem. Ten si ji ale odmítl vzít. Vrátila se tak k Marleymu. S tím se ale nakonec rozvedla v roce 1951.

A zase následoval kolotoč s dalšími nápadníky, svatbami i rozvody. K tomu se ještě přidaly deprese. Zemřela 10. dubna 1965 po požáru domu v Illinois. Ten patřil její bývalé sekretářce. Agent jí toho dne oznámil, že by mohla získat smlouvy na tři nové filmy. Po převezení do nemocnice lékaři zjistili, že má popáleniny na osmdesáti procentech těla. Příčinou vzplanutí byla špatně uhašená cigareta. Linda Darnell se dožila pouhých jednačtyřiceti let.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Linda Darnell
Imdb.com: Linda Darnell

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články