Temná minulost Báry Basikové: Rozvod rodičů a paralelní vztah se dvěma muži ji dohnaly až k drogám

Temná minulost Báry Basikové: Rozvod rodičů a paralelní vztah se dvěma muži ji dohnaly až k drogám
Zdroj: Herminapress, publikace Bára Basiková, Rozhovor Zdeňka Smíška/koláž Lifee
Rok 1964 a Bára Basiková slaví své první narozeniny.S dvouletým bratrem Kryštofem na Vánoce roku 1967.Bára Basiková na jaře roku 1968.Bára Basiková odmalička toužila být zpěvačkou.+ 20 fotek+ 21 fotek

Zpěvačka Bára Basiková oslaví letos v únoru 60. narozeniny. V knize Rozhovor Zdeňka Smíška z roku 1999 se se čtenáři podělila o fotky z dětství a promluvila také o nelehké době dospívání. V 25 letech byla tři měsíce závislá na pervitinu, z čehož se dostala i díky odchodu z domova. Dnes je trojnásobnou mámou a úspěšnou zpěvačkou, která v životě všechny těžkosti překonala.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 01. 2023 08:00

Zpěvačka Bára Basiková se narodila 17. února 1963 a hudba ji lákala odmalička. „Cukrová panenka jsem zrovna nebyla. Byla jsem pěkný raubíř. Pětky v žákovské knížce jsem si přepisovala na jedničky. Ale muzikou jsem opravdu žila. Díky dědovi už ve třech letech," vzpomíná Bára na dětství, které označuje jako komplikované.

Bára Basiková byla malý intelektuál

Naši se za dramatických okolností rozváděli. Ale měla jsem to v sobě opravdu už dřív. Jako pětiletá jsem napsala knížku o tom, jak se nějaká loď potopila a všichni se utopili. Nic pro pětileté dítě," míní Bára, která v loňském roce vydala v reedici knihu o lásce dvou dívek Rozhovory s útěkem, která poprvé vyšla v roce 1990.

Byla jsem takový malý intelektuál. Ale hlavně introvert. Bavilo mě být o samotě. Sama si povídat, hrát, promýšlet různé věci," vzpomíná zpěvačka. Jako brýlatá holčička s ďolíčky ve tvářích na sebe upozornila v televizním pořadu Zpívá celá rodinaVnímala jsem svět s nedůvěrou opravdu už od dětství. Prostě to tak mám a těžko se s tím srovnávám dodnes. Mám pesimistickou a skeptickou povahu. Marně proti tomu bojuji," přiznává Bára Basiková v otevřeném rozhovoru.

Neustále mě provázejí pochybnosti, přiznává Bára

Tvrdí, že nespokojenost má v sobě zakódovanou, byť se snaží užívat si obyčejných lidských radostí a štěstí. „Neumím se z ničeho pořádně radovat. Pořád někde vzadu cítím podivný pocit úzkosti a nejistoty. Ani se neumím na něco pořádně těšit, protože mě pořád provázejí pochybovačné myšlenky: No jo, stejně se to nepovede. Stejně to jednou skončí."

Období dospívání bylo pro začínající zpěvačku složité, protože se neustále hledala a rozvod rodičů ji citelně poznamenal. Pubertu si užije každý. Já ji měla navíc vylepšenou životními okolnostmi. Rozvod rodičů a jejich výchova vůbec mě hodně ovlivnily. Bohužel i velmi negativně a s něčím se vyrovnávám dodneška, protože to v člověku zůstane. Je jasné, že zážitky z dětství si odnášíte do života," míní Basiková, byť nejhorší období pro ni přišlo v 25 letech. Na tři měsíce se stala závislou na pervitinu.

Drogová závislost ji dostala do nemocnice

Tou dobou působila ve dvou kapelách, Precedens a Stromboli, což také vedlo k jejímu fyzickému i psychickému zhroucení. Mé setkání s pervitinem nebylo z nějaké frajeřiny, ale z opravdového zoufalství. Tou dobou jsem prožívala vztah se dvěma muži najednou. A pořád jsem bydlela u své mámy, kde jsem nejen neměla soukromí, ale hlavně jsme si nerozuměly," vysvětluje zpěvačka, kterou závislost dostala až do nemocnice. Tam, jak říká, měla čas o všem přemýšlet a najít řešení.

V pětadvaceti na vlastních nohou

„Takže jsem začala u sebe. Už jsem nebyla schopná vůbec komunikovat. Natož zpívat. Pořád jsem jen plakala," vzpomíná Basiková. „Tak jak jsem dospěla k tomu, že se musím rozhodnout jen pro jednu kapelu, rozhodla jsem se i pro jednoho z partnerů." A napravil se také její vztah s mámou, od které se rozhodla odstěhovat. „V pětadvaceti letech jsem se postavila na vlastní nohy. Nebylo dobré mít společnou domácnost. Vracela jsem se po nocích a máma si také žila svůj život. Podnájem byl řešením. Najednou to všechno šlo."

Trojnásobná máma a úspěšná zpěvačka

Dnes je Bára Basiková pyšnou maminkou dvou dospělých dcer, dvojčat Anny a Marie, a třináctiletého Theodora. Dcera Anna pracuje jako novinářka, Marie krásně zpívá, a mámě dokonce k Vánocům natočila album. Profesně se ale zpěvu věnovat nehodlá.

Otcem dvojčat je muzikant Petr Jícha, alias Alva Basika, který byl v letech 1990 - 1997 jejím prvním manželem. Štěstí našla naše populární zpěvačka také po boku architekta Jaromíra Pizingera, byť spolu děti neměli. Otcem syna Theodora je herec Petr Polák, za kterého byla Bára vdaná v letech 2008 - 2018.

Dvojčata jí předpověděla kartářka

Jak Bára vzpomíná, po dětech velmi toužila - biologické hodiny se jí hlasitě roztikaly už v 26 letech, ale dlouho se jí nedařilo přijít do jiného stavu. Dcery se jí tak narodily až v jejích 29 letech„Jak moc jsem chtěla, tak se stále nedařilo a já opravdu zase jednou propadala panice. Rok jsem byla úplně nepříčetná, což je samozřejmě přesně to, co se nemá," vzpomíná zpěvačka, která se rozhodla otěhotnět na vrcholu kariéry.

Dneska se za to, jak jsem se chovala, úplně stydím. Protože jsem tím své okolí otravovala od rána do večera. Nakonec se mi i díky doktorům ta úžasná věc podařila," říká Basiková. Hned na prvním ultrazvuku v srpnu 1991 mi řekli, že čekám dvojčata. Kartářka mi je kdysi dávno předpověděla."

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články