Čínské mučení vodou: Ledové kapky přiváděly k šílenství, inspiraci v tom našel i Harry Houdini

Čínské mučení vodou: Lidi přivádí k šílenství, prý se zrodilo v hlavě italského právníka
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Lidé si uměli a umí vymyslet opravdu ošklivé mučící techniky. Mezi ”přeborníky” v tomto odvětví patří zejména Číňané a jejich mučení kapající vodou. Anebo to ve skutečnosti vymyslel někdo jiný? O co jde a jaká je historie této metody?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 06. 2022 14:00

Pokud byl někdo odsouzen k takovému trestu, byl znehybněn na jednom místě, aby mu na obličej nebo čelo mohly pomalu padat kapky studené vody. Toto mučení bylo využíváno hlavně při výsleších. Po několika hodinách zažívala oběť takovou úzkost, že souhlasila prakticky se vším.

Původ mučení vodou

Oficiální historické záznamy o čínském mučení vodou chybí. Poprvé jej na přelomu  15. a 16. století popsal Hippolytus de Marsiliis, rodák z italské Boloně. Legenda praví, že právě tento právník měl příšernou metodu vymyslet. Inspirovala ho prý voda kapající na kámen. Jeho nápad se ujal různými způsoby, neboť se používal i ve francouzských a německých ústavech, jejich lékaři věřili, že šílenství je fyzického původu. Mučení vodou ho prý mělo vyléčit.

O něco později se o čínské mučení vodou začal zajímat slavný iluzionista Harry Houdini. Samozřejmě ne kvůli léčení. V roce 1911 si Houdini dal vyrobit speciální prosklenou nádrž, do níž se nechal následující rok spustit hlavou dolů. Poté, co prosklenou část zahalil závěs, kouzelník, jak jinak, unikl.

Waterboarding

Houdinimu se, díky jeho popularitě, podařilo povědomí o čínském mučení vodou rozšířit prakticky po celém světě. Znovu jsme o něm mohli slyšet v souvislosti s válečnými zvěrstvy a coby způsobu, jak vylepšit výslech.

Takzvaný waterboarding existoval ještě dávno předtím, než se otevřely brány vězení v zátoce Guantanámo. Používal se již během války ve Vietnamu. Uchylovali se k němu Američané i Vietnamci. A v čem se liší od “klasického” mučení vodou? Oběť má na ústech a nosu ručník či celofán. Na něj se pak postupně vylévá voda. To vyvolává pocit topení se a nemožnosti dýchat.

Bořiči mýtů a mučení vodou

Zda skutečně funguje, se snažili zjistit i protagonisté známého pořadu Bořiči mýtů. Ti zjistili, že tato metoda byla účinná, avšak spíše než samotná voda přiměly vězně mluvit donucovací prostředky.

Jeden z moderátorů, Adam Savage, poté ve svém webovém seriálu Mind Field prozradil, že mu po odvysílání dílu přišel tajemný email, jehož odesílatel tvrdil, že je pomocí čínského mučení vodou schopný u člověka vyvolat psychické zhroucení do dvaceti hodin. Stále však nevíme, zda skutečně pochází z Číny, nebo jestli jej doopravdy vymyslel italský právník.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Chinese water torture

Allthatsinteresting.com: The Disturbing History Of Chinese Water Torture – And How It Drove Victims Insane

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články