Zpěvačka Bára Basiková slaví 57. narozeniny: Co všechno dokázala a na co není hrdá?

Zpěvačka Bára Basiková slaví 57. narozeniny: Co všechno dokázala a na co není hrdá?
Zdroj: Profimedia
Barbara „Bára“ Basiková je česká zpěvačka, která excelovala mnoha muzikálech.V 80. letech začala zpívat se skupinou Martina Němce Precedens, se kterou vydala i svou první desku Doba ledová. Z té doby pochází hity jako např. „Dívčí válka“, „Už se za zlým jejím stínem“ nebo „Doba ledová“.Basiková se objevila i na dalším albu Shutdown z roku 1989, které byla natočeno v angličtině. Roku 1988 vychází druhé elpíčko Precedensu s názvem Věž z písku. To ale na rozdíl od debutu Doba ledová nebylo postaveno jen na Basikové, stejně jako i třetí deska Pompeje.V roce 1991 vychází první sólové album pod prostým názvem Bára Basiková, na kterém se sešlo mnoho muzikantů, např. David Koller, Lešek Semelka nebo Michal Pavlíček, kteří přispěli i autorsky. Deska přinesla hit „Souměrná“. + 4 fotky+ 5 fotek

Zpěvačka Bára Basiková pochází z Prahy. Vyrůstala jako jedináček a na své dětství příliš ráda nevzpomíná. Rodiče se rozvedli, když byla malá, a s matkou, která ji vychovávala, si příliš nerozuměla.

Petra Járková
Petra Járková 17. 02. 2020 07:00

Oblíbená česká zpěvačka, kterou známe především z muzikálů, Bára Basiková zpívá od malička. Její první veřejné vystoupení se uskutečnilo roku 1975, kdy byla teprve dvanáctiletá Bára s písničkou Markétka nejmladší účastnicí tehdejší populární hudební soutěže Zpívá celá rodina.

Kontroverzní kniha

Díky nepříliš šťastnému vztahu s matkou se chtěla Basiková co nejdříve osamostatnit, proto od devatenácti let vystupovala se skupinou Precedens. Následně napsala kontroverzní knihu Rozhovory s útěkem. Rok 1987 jí přinesl bronzovou příčku v anketě Zlatý slavík a v roce 1991 byla dokonce stříbrná.

Pervitinová eskapáda

Bára si sáhla na dno, když jí bylo dvacet pět let. V noci zpívala se dvěma kapelami, přes den si přivydělávala v baru. Byla tajně zamilovaná do ženatého kytaristy Michala Pavlíčka a stále víc a víc upadala do těžkých depresí. „Už jsem opravdu nemohla, tak jsem pro začátek alespoň odešla z domu a nastěhovala se ke kamarádce. Brzy jsem ovšem zjistila, že vaří pervitin. Když viděla, jak jsem vyčerpaná a nešťastná, řekla mi, ať to taky zkusím,“ odhalila Bára v jednom z rozhovorů. Časté užívání pervitinu si ale rychle vybralo svou daň. Bára vážila sotva 40 kilo a začala mít abstinenční příznaky. To byl signál, že je čas okamžitě přestat, a Báře se naštěstí podařilo s drogami seknout.

První manželství a dvojčata

Po několika letech změnila image i kapelu - stala se rockerkou ve Stromboli Michala Pavlíčka. V té době se seznámila se svým prvním manželem Petrem Jíchou, se kterým má dvojčata - Marušku a Aničku. Z této doby jsou také její hity jako Souměrná, Nebem letí nebo Soumrak bohů. Čím více se jí však rozjížděla kariéra, tím více jí skomíralo manželství. Po sedmiletém vztahu se rozešla s manželem. Nutno podotknout, že se na výchově dvojčat pár domluvil bez problémů.

Druhý muž a muzikály

S druhým manželem, architektem Jaromírem Pizingerem, přišla k Báře i vlna muzikálů - velmi moderní a nepříliš úspěšná Rusalka následovaná skvělou Johankou z Arku, Kleopatra a především její životní role Máří Magdalény v Jesus Christ Superstar. Tu zpívala celé čtyři roky. Dcery rostly a Bára si čím dál tím více uvědomovala, že jí ujíždí vlak a že by chtěla ještě jedno dítě. Bohužel její manžel nechtěl, tak se pár po desetiletém manželství rozešel. Zpěvačka přiznala, že to pro ni bylo neskutečně těžké období, kdy prožívala emocionální selhání.

S posledním partnerem má syna

Zpěvačka se upnula k práci a v Hudebním divadle v Karlíně si odzpívala trojroli v Obrazu Doriana Graye a Dámě s kaméliemi. Potkala zde však i svého dalšího osudového muže - produkčního Petra Poláka. Toho si roku 2008 vzala za muže. O rok později se radovali z narození syna Theodora a Bára začala po boku mnohem mladšího partnera kvést. Bohužel se i toto manželství rozpadlo a Basiková se teď objevuje ve společnosti sama. Na začátku roku se však nechala slyšet, že do jejího života vstoupil někdo, kdo ji dělá šťastnou.

NA SNÍMKY ZPĚVAČKY BÁRY BASIKOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články