Celozrnné pečivo i ovocné nápoje dětem škodí. Jakých dalších omylů ve stravě se dopouštíme?

Celozrnné pečivo je pro děti nestravitelné! A jaké další potraviny a zvyky jim mohou uškodit?
Zdroj: Pixabay.com
Děti se místo oběda a večeře cpou sladkostmi a jsou tak ochuzeny o důležité živiny.Snídaně by měla obsahovat ovoce, mléčné výrobky a například ovesné vločky.Pokud chcete svému dítěti dopřát ovocné limonády, udělejte mu domácí.Mléčné produkty nekupujte nízkotučné.+ 1 fotka+ 2 fotky

Také své děti v jídle příliš neomezujete a doufáte, že z menší nadváhy jednou vyrostou? Nebo patříte mezi rodiče, kteří nutí dítě už od raného věku hlídat si svůj příjem kalorií? Ani jedna z variant není správná a může vést v dospělosti k velkým problémům s nadváhou. Stejně se jeví snaha donutit dítě všechno na talíři dojíst. A podobných omylů je zažito mnohem více. Pojďme vyvrátit těch 5 nejčastějších.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 07. 07. 2018 11:37

1. Nechat dítě jíst, kdykoli má pocit hladu nebo jen chuť. Jednou z toho vyroste

Děti, které jsou zvyklé mezi jídly spořádat několik sladkostí, se jimi natolik zaplácnou, že pořádně neobědvají nebo nevečeří. Chybí jim tak důležité živiny, které by dostaly z vydatného oběda, a mohou trpět na slabší imunitu.

Pokud má navíc váš potomek genetické předpoklady k snazšímu nabírání kil, bude v budoucnu jistě bojovat s nadváhou. Musíte jasně stanovit, že dostane jen snídani, oběd, večeři plus dvě svačiny a mezi nimi už nic. Pokud dojde například na odpolední zmrzlinu, počítejte ji jako svačinu.



2. Celozrnné pečivo a cereálie jsou zdravé


Opak je pravdou. Tmavé pečivo ani cereální lupínky nezaručí vašemu dítěti plnohodnotnou snídani. Celozrnné pečivo je pro děti do deseti let obtížně stravitelné. Může je nadýmat a navíc se v něm často vyskytují plísně.

A snídaňové cereálie? Zkuste si někdy přečíst složení. Oblíbené dětské lupínky a kuličky obsahují z většiny jen cukry a minimum živin. Místo toho zkuste děti naučit na ovesné vločky. Můžete jim je dosladit třeba stévií nebo ovocem.

 

3. Sladké limonády dítěti škodí, pije jen zdravé ovocné nápoje

Opět platí, abyste se podívali na složení oblíbených dětských ovocných pitíček. V porovnání se sladkými limonádami velký rozdíl není. Půllitr těchto nápojů vydá za celou dětskou porci jídla. „Zdravé“ ovocné nápoje bývají navíc mnohdy plné konzervantů a barviv. Pokud chcete, aby vaše dítě pilo opravdu zdravé ovocné nápoje, připravte jim je doma z koupeného ovoce.

 

 

4. Mléčné produkty jedině nízkotučné


Odstředěné mléko má 0,5 procenta tuku, běžné 1,5 procenta, tučné něco přes tři. Podobně je to s jogurtem. Běžný jogurt má kolem 3,5 procenta tuku a nízkotučný 1,5 procenta. Nejedná se zas o tak markantní rozdíl, že? Navíc nízkotučné potraviny jsou tuku zbavovány nepřirozenou cestou a dětem do tří let se vyloženě nedoporučují.

 

5. Dítě nemusí snídat, dožene to během dne


Stejně jako u dospělých platí, že snídaně je základ dne. U některých dětí to může být boj, ale vyplatí se to nevzdat a naučit je pravidelnému rituálu. Za prvé se naučí jíst pravidelně a nebudou mít takové tendence nedostatek energie dohánět nezdravými pochutinami. Za druhé jim kvalitní snídaně poskytne dostatek energie na dopolední soustředění ve škole.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články