Dokument K2 vlastní cestou: Klára Kolouchová dala výstup na druhou nejvyšší horu světa až napotřetí

Klára Kolouchová jako první rodilá Češka zdolala před lety Mount Everest a v loni jako první Češka a teprve dvacátá žena světa vystoupala i na druhou nejvyšší horu světa  - na nebezpečnou K2.
Zdroj: Bontonfilm
Klára Kolouchová jako první rodilá Češka zdolala před lety Mount Everest a v loni jako první Češka a teprve dvacátá žena světa vystoupala i na druhou nejvyšší horu světa  - na nebezpečnou K2. Její výstup na „Ká Dvojku“ představuje nejen nebývalý sportovní výkon a úspěch, ale ukazuje i příběh nezdolné vůle, touhy a úsilí dosáhnout vysněného cíle. Odpověď na otázky a pohled na jedinečnou cestu až na vrchol K2 přináší dokument renomované filmařky Jany Počtové, autorky ceněných dokumentů Generace Singles a Nerodič. Hlavní hrdinka a režisérka spolu po dva roky sdílely období náročných příprav, pochyby, těžká loučení, krize i předchozí neúspěšný pokus.+ 6 fotek+ 7 fotek

Teprve dvacátá žena, která pokořila nebezpečnou K2 a díky výstupu na druhou nejvyšší horu světa předvedla neskutečný sportovní výkon. Nový film, který by se měl v kinech objevit na jaře, ale vzhledem k nynějším opatřením to nejspíš bude později, poukazuje na ženskou zdatnost, silnou touhu a nezdolnou vůli.

Petra Járková
Petra Járková 30. 03. 2020 16:00

Na horu K2 Klára Kolouchová vystoupala až na třetí pokus. Poprvé musela ustoupit lavině a při druhém pokusu ji zradilo zdraví. Je tedy více než jasné, že její touha po lezení překoná všechny překážky. Co pohání ženu, manželku a matku dvou dětí do souboje s obávaným vrcholkem? Kam až dosahuje právo splnit si svůj osobní sen? Mohou být vlastně ženy při jeho plnění stejně sobecké jako muži? To vše uvidíte v novém snímku K2 vlastní cestou.

Krizové situace

Krizové situace nastaly i během úspěšného výstupu na legendární horu. „V jeden moment jsme se museli vrátit do základního tábora. Potom proběhla velká porada, jestli se pustit do druhého pokusu, nebo to zabalit. Debata byla hodně kontroverzní – spousta pro a proti. Ostatní týmy to více méně vzdaly. Rozhodli jsme se pro druhý – poslední pokus,“ popisuje Klára Kolouchová.

Náročné přípravy

Horolezkyně Kolouchová a režisérka Jana Počtová spolu po dva roky sdílely období náročných příprav, pochyby, těžká loučení, krize i předchozí neúspěšný pokus. Počtová společně s kameramanem zachytila atmosféru a dění expedice až do základního tábora, film obsahuje úchvatné záběry hor i Klářiny autentické záběry ze samotného finálního výstupu.

Překonávání limitů

Překonávání vlastních limitů a hluboká cesta do nitra hlavní hrdinky jsou pro K2 vlastní cestou stejně důležité jako samotný výstup a zdolání hory. „ K2 pro mě byla jen jakousi metaforou Klářina vnitřního cíle. Film je o křehkém hledání rovnováhy mezi povinnostmi, těžce vysvětlitelnou touhou zdolat nezdolatelné a o potřebě vymezit se vůči společenským očekáváním,” přibližuje režisérka Jana Počtová.

První Češka

Vedle Everestu a K2 vystoupala Klára i na posvátnou Kanchenjungu a stala se tak první Češkou, která zdolala tři nejvyšší vrcholy světa.

NA SNÍMKY Z DOKUMENTU K2 VLASTNÍ CESTOU A NA KLÁRU KOLOUCHOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články