Drsný film Kult hákového kříže: Edward Norton až příliš zasahoval do natáčení, spor s režisérem vygradoval odchodem

Kult hákového kříže je film, ve kterém se skrze Edwarda Nortona seznamujeme s americkou neonacistickou scénou.
Zdroj: TV Nova
Kult hákového kříže je film, ve kterém se skrze Edwarda Nortona seznamujeme s americkou neonacistickou scénou.Danny Vinyard vidí vzor ve svém starším bratrovi Derekovi, který se po smrti otce, jenž byl coby profesionální hasič zastřelen v černošském ghettu, stal zapřísáhlým vyznavačem rasistických hodnot.Strmě stoupal v neonacistické skupině Bílá síla.Pak byl ale odsouzen za chladnokrevnou vraždu dvou černochů.+ 6 fotek+ 7 fotek

Kult hákového kříže můžeme považovat za jeden z nejzásadnějších filmů všech dob. Dotýká se témat, kterým se veřejnost běžně vyhýbá a ukazuje svým divákům pozadí neonacistických skupin.

Petra Járková
Petra Járková 28. 10. 2019 16:00

Ve filmu se lidé dozvídají, že jakmile vstoupí do tak radikální skupiny, cesta ven je téměř nemožná nebo je velmi složitá. I vlastní rodina je schopna vás odsoudit za to, že jste se vzdali myšlení, kterému jste dřív věřili.

Derek a Danny

Derek Vinyard, kdysi člen neonacistického gangu, se po třech letech vrací z vězení. A všechno je jinak – poté, co mu černoch za mřížemi zachránil život, už se Derek k Bílé síle nechce znát. To je celkem šok pro jeho mladšího bratra Dannyho, který v Derekovi vidí velký vzor a sám se chlubí holou hlavou.

Spory při natáčení

Vznik kontroverzního Kultu hákového kříže provázela řada obtíží – režisér snímku Tony Kaye vůbec nechtěl v hlavní roli vidět Edwarda Nortona a hotový film si nechal promítnout až 9 let po oficiální premiéře, protože se mu nelíbil střih, který studio pustilo do světa.

Derek

Edward Norton odmítl ve filmu kouřit. Za roli Dereka byl nominován na Oscara pro nejlepšího herce v hlavní roli. Jeho fyzická příprava na roli trvala 2,5 roku. Natáčet s ním prý nebylo vůbec jednoduché, až příliš zasahoval do natáčení a nemohl se dohodnout s režisérem Tonym Kayem, který kvůli tomu asi v půlce natáčení odstoupil od projektu a režie se ujal sám Edward Norton.

Spory v titulkách

Režisér Tony Kaye se po rozporech s Edwardem Nortonem pokusil své jméno z filmu odstranit. Veřejně prozradil důvod, čímž porušil stanovy Director's Guild of America. Kaye poté zažaloval studio New Line a Director's Guild of America o 275 milionů amerických dolarů, protože mu nebylo dovoleno vystupovat v titulcích pod pseudonymem „Humpty Dumpty“.

Rodina D

Křestní jména všech sourozenců Vinyardových začínají na písmeno D. Derek (Edward Norton), Danny (Edward Furlong) a Davina (Jennifer Lien). Stejně tak i jejich rodiče se jmenují Doris (Beverly D'Angelo) a Dennis (William Russ).

Původní konec

V původním zakončení filmu stojí Derek  před zrcadlem a holí si hlavu poté, co byl Danny zastřelen. To mělo poukazovat na nekonečný cyklus násilí a také sjednotit děj, ale později byl konec po námitkách Edwarda Nortona změněn.

NA TO NEJLEPŠÍ Z FILMU KULT HÁKOVÉHO KŘÍŽE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

TIP REDAKCE: NA SLAVNÝ FILM KULT HÁKOVÉHO KŘÍŽE SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 22 HODIN NA NOVA CINEMA

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články