Houbová předpověď na víkend: „Růst hub je všude jiný,“ říká mykolog Luděk Hřib

Houbová předpověď na víkend: „Růst hub je všude jiný,“ říká mykolog Luděk Hřib
Zdroj: Unsplash.com

Chystáte se o tomto víkendu na houby a nejste si jistí, jestli má cenu vyrazit do lesa i s košíky? Je houbaření vaším největším koníčkem, ale zatím se vám při něm letos moc nedaří? Zeptali jsme se mykologa, jak to bude s růstem hub o tomto víkendu a v nejbližších dnech.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 17. 07. 2020 13:00

Každého správného vášnivého houbaře zajímá, jestli a kdy „porostou“. Většině houbařů je ale zároveň jasné, že houby nerostou pořád. Objevují se totiž v jednotlivých vlnách, když mají dostatek vláhy, takže je pravděpodobně nenajdete vždycky na stejných místech. Zatímco někteří mykologové předvídají pro nejbližší dny všude v Česku bohatou úrodu, jiní přiznávají, že se růst hub v současnosti místy výrazně liší. Jak to vidí se sběrem hub v těchto dnech mykolog Luděk Hřib?

Houby rostou na konkrétních místech střídavě

Jak už nám předtím vysvětlil mykolog Libor Tmej, houby nerostou pořád, ale střídavě, takže si každý houbař může najít v jednotlivých obdobích různé oblíbené druhy hub: „Houby rostou ve vlnách. Mycelium (podhoubí) musí vždycky znovu nabrat dostatek živin, aby z něj pak mohly vyrůst plodnice (houby). Takže nerostou kontinuálně, že by třeba na jaře začaly růst a na podzim skončily, ale vždycky v jednotlivých vlnách. A když je pěkná velká vlna, kdy ty houby takzvaně rostou, tak pak zákonitě musí přijít určitá odmlka. To může být třeba dva týdny, někdy tři týdny, to záleží na vláze a dalších faktorech, aby mycelium nabralo síly k další vlně. Houbaři, kteří znají více druhů hub, tak si najdou houby v každém období, protože ono se to poměrně rovnoměrně prostřídává.“

Výskyt se liší

Jestli a kde porostou houby, se určitě nedá plošně říct o celém našem území. Situace se liší nejen okres od okresu, ale i obec od obce. Záleží na místních lokalitách, počasí a podmínkách. Všeobecně houbám vyhovuje vlhko a ne příliš horko,“ vysvětluje mykolog Luděk Hřib podmínky, které houby potřebují pro svůj růst.

Najdete hřiby, bedlu i lišky

„Dá se říct, že v současné době můžete najít hřib smrkový, dubový, kovář, koloděj, lišky, bedlu vysokou, různé holubinky, klouzky a různé jiné druhy, které v létě rostou. Vše záleží na teplotě a srážkách,“ říká mykolog.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články