Je monogamie přirozená? Podle vědců jsme k ní možná byli přinuceni

Je monogamie přirozená? Podle vědců jsme k ní možná byli přinuceni
Zdroj: Shutterstock
Kdysi dávno vedli naši předkové osamělé životy a setkávali se s různými partnery jenom kvůli páření. Pak se naše cesty rozdělily a člověk, na rozdíl od ostatních primátů, si to namířil k monogamii.Šimpanz bonobo dodnes na věrnost nehledí, patří mezi primáty, které se zjednodušeně řečeno páří bez ustání a stylem každý s každým. Jde o nejklidnější primáty vůbec...Monogamie na první pohled vypadá jako správný recept na život, díky kterému se dožijeme stáří po boku milované osoby.Podle některých odborníků ale monogamie není pro člověka přirozená a žijeme v ní jenom posledních 1000 let.+ 1 fotka+ 2 fotky

Moderní monogamní kultura existuje teprve 1000 let, říká pro CNN evoluční antropolog Kit Opie. Jak hluboko se za tu dobu stihla zakořenit věrnost jednomu partnerovi nebo partnerce?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 06. 10. 2021 12:00

Současná společnost, snad až na české komedie a vyznavače polyamorie, nám říká, že každý člověk má mít jednoho dokonalého partnera, se kterým může sdílet celý svůj život. Společně něco vybudovat, pečovat o děti a krásně zestárnout. Jak se na monogamii kouká věda?

Historie monogamie

Přestože se polygamie praktikuje v různých kulturách napříč planetou, lidé stále inklinují k monogamii. Takhle to ale nefungovalo vždy. Monogamie nebyla pro naše předky přirozená. Moderní monogamní kultura existuje teprve 1000 let,“ říká pro CNN Kit Opie, evoluční antropolog z University College London.

A dodává, že nejstarší primáti, kteří žili před 75 miliony let, byli samotáři. Scházeli se jenom kvůli páření. S postupem času se sice stali víc společenskými a žili ve skupinách, ale za monogamií vykročili pouze lidé.

Pokud jde o důvody monogamie, existuje hned několik vysvětlení. Kit Opie říká, že šlo o snahu zachovat bohatství. Existuje ale studie kanadské University of Waterloo, podle které byli lidé k monogamii "donuceni". Kvůli zvětšování populace, kdy se skupiny z desítek jedinců rozrostly na stovky, se totiž začaly pravidelně vyskytovat pohlavní nemoci. Čím větší skupina lidí žijících pohromadě, tím lehčí pak byl jejich přenos. A protože tehdy nebyly léky na infekční nemoci jako je syfilis, chlamydie a kapavka, lidé po jejich překonání zůstávali neplodní. To mohlo vytvořit tlak, aby zůstali monogamní.

Je monogamie přirozená?

Podle webu Livescience.com pouze 3 až 5 procent ze zhruba 5 000 druhů savců, včetně lidí, vytváří celoživotní monogamní svazky. Jde třeba o bobry, vlky nebo některé druhy netopýrů. V porovnání s tím žije v monogamii 90 % všech ptáků.

Nemyslím si, že jsme monogamní zvíře,“ tvrdí Pepper Schwartz, profesorka sociologie na Washingtonské univerzitě. Skutečně monogamní zvíře je husa, která se už nikdy nepáří, pokud její partner zemře. Monogamie je vynalezena pro pořádek a investice - ale ne nutně, protože je to ‚přirozené‘.

Existuje dokonce pojem sociální monogamie, který označuje člověka, jenž sice má různé sexuální partnery nebo partnerky, ale stejně se večer vrátí domů a přečte pohádku svým dětem. Lidský druh se vyvinul, aby přijal závazky mezi muži a ženami, pokud jde o výchovu jejich potomků, takže toto je pouto," říká evoluční antropoložka Jane Lancasterová z University of New Mexico. A dodává, že toto pouto se vejde do všech typů manželských vzorců - osamělé rodičovství, monogamie, polygamie...

Zdroje informací:

Cnn.com: Why did we become monogamous?

Psychologytoday.com: Is Monogamy Natural?

Livescience.com: Are Humans Meant to Be Monogamous?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články