Každodenní sprchování je škodlivé. Jak často bychom se měli mýt?

Nyní už si můžete sprchování pořádně vychutnat.
Zdroj: Grohe.com
Ranní sprcha – půl zdraví.Nyní už si můžete sprchování pořádně vychutnat.Nezapomínejte na pečlivé umývání intimních míst„Tělo je dobře promazaný stroj. Denní sprchování není třeba,“ říká vysokoškolský profesor.+ 3 fotky+ 4 fotky

Každý chce být voňavý, čistý a vymydlený. Někdo se sprchuje dokonce několikrát denně. Dermatologové však upozorňují, že to není zdravé, a varují před škodlivostí častého koupání. Kolikrát týdně bychom se tedy měli mýt, aby to bylo pro naši pokožku prospěšné?

Petra Járková
Petra Járková 27. 02. 2019 18:00

Existuje mnoho teorií, jak často bychom se měli mýt. Někdo říká, že je to v závislosti na tom, jakou máme pleť a vlasy. Pro někoho tedy může být prý dennodenní koupání prospěšné, ale pro jiného může být také na škodu. To třeba v případě, když máte citlivou pokožku.

Podle profesora Stephena Shumacka, předsedy Australské dermatologické společnosti, bychom se měli mýt jen v tu chvíli, kdy je to skutečně nutné. "Je to záležitost až posledních padesáti, šedesáti let, tehdy se koupelny se sprchami začaly stávat v domácnostech samozřejmostí," popisuje. Koupání tak začalo být na denním pořádku ani ne tak z nutnosti hygienické, ale té sociální.

Ať už však touhu po čistotě v sobě máme geneticky zakódovanou, či nikoliv, v dnešní společnosti je naprostou samozřejmostí a vlastně až slušností, že člověk voní. Přitom si stačí umýt žlázy v podpaží a tříslech, ty jediné totiž vytvářejí zápach, který nás děsí. Kdybychom užívali pravidelně bidet, pak by stačilo, abychom se koupali jednou až dvakrát týdně.

Shumack také upozorňuje na to, že přehnaným koupáním způsobujeme "odmaštění" kůže, tedy že se zbavujeme tělesného oleje, který má chránit naše podkožní buňky. Ty zase chrání organismus před tím, aby se do něj dostaly infekce nebo viry. Kůže se také pak rychleji vysušuje, loupe a vytváří podmínky pro některá kožní onemocnění, jako je třeba ekzém.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články