Milenky hákového kříže: Věrný vztah Veroniky Lieblové a nacisty Adolfa Eichmanna skončil tragicky

Veronika Lieblová a Adolf Eichmann .
Zdroj: archiv
Veronika Lieblová a Adolf Eichmann .Adolf Eichmann byl vyslýchán za neprůstřelným sklem.Lovec nacistických zločinců Simon Wiesenthal.Adolf Eichmann nenáviděl focení, proto dlouho unikal spravedlnosti, nikdo nevěděl, jak vypadá.+ 6 fotek+ 7 fotek

Dnes se podíváme na další vášnivý vztah - české statkářské dcery z bohaté rodiny Veroniky Lieblové a strůjce konečného řešení židovské otázky Adolfa Eichmanna.

Petra Járková
Petra Járková 08. 05. 2019 12:00

Květen je měsíc, který se většinou nese ve znamení vzpomínek na druhou světovou válku. Ani letos, když slavíme 74 let od jejího konce, to nebude jinak, proto jsme po vás připravili seriál Milenky hákového kříže, kde představíme ženy, které podlehly ať už z lásky, chtíče, nebo vypočítavosti nacistickým pohlavárům.

  1. díl: Lída Baarová a Joseph Goebbels

Veronika se narodila roku 1909 do bohaté rodiny. Měla bratry Franze a Mathiase. Žila si spokojené dětství v Mladé nedaleko Českých Budějovic až do doby, než potkala Adolfa Eichmanna.

Říká se, že se s ním dívka seznámila, když jezdil jako domnělý obchodní cestující do Mladé. To už se hlásil k aktivnímu členství v nacistické straně a později se pyšně řadil i mezi příslušníky SS. Dnes je už jasné, že do Mladé jezdil sbírat kontakty a informace a také mladým vozil nacistickou propagandistickou literaturu.

V roce 1931 se Eichmann a Lieblová vzali a hned poté Adolf vstoupil do rakouské pobočky NSDAP a následně do obávané SS. V druhé polovině třicátých let jeho politická popularita nadále stoupá a mladá holka z jižních Čech se rázem ocitá po boku mocného nacisty.

Sama si na moc a peníze brzy zvykla, neměla proto problém vystěhovat židovskou rodinu z pražské Ořechovky, aby se se svými dvěma dětmi a manželem mohla do vily nastěhovat sama. Celá její rodina se hrdě hlásila k nacistům a její bratr Franz byl dokonce velitelem gestapa v Hradci Králové. Druhý bratr Mathias zase vybíral od Židů zabavený majetek a cennosti. Mohl si tak nakrást pro sebe a rodinu tolik zlata, o kterém se obyčejnému člověku v té době ani nesnilo.

V roce 1941 odjel Eichmann do Osvětimi, kde ostatní zasvětil do tajemství plynových komor a přednesl řeč o možnosti konečného vyhlazení Židů. Za tři roky byl přesunut do Maďarska, aby i tam dovedl vyhlazování Židů k dokonalosti.

Veronika stále zůstávala bydlet v Praze a manžela jen navštěvovala. Nevěděla tak o všech zvěrstvech, která se pod rukama jejího manžela odehrávala. Obáváme se ale, že to byla tak zapálená nacistka, že by jí to snad ani nevadilo.

Když Eichmann prchal před Rudou armádou, vzdal se raději Američanům, ale představil se jim jako Otto Eichmann - příslušník SS. Vzhledem k nevědomosti Američanů a zmatku, který všude panoval, ho americká armáda odvezla do uprchlického tábora, ze kterého samozřejmě utekl.

Spojil se se svou ženou Veronikou a instruoval ji, co má říkat při výsleších, aby se co nejpozději přišlo na to, že on je ten muž, který nechal ukončit několik milionů lidských životů. Manželka ho poslechla a vše splnila do posledního detailu. Veronika prohlásila svého muže za mrtvého v souvislosti s květnovými událostmi.

Sama se musela se svými dvěma dětmi přesunout do Rakouska a živořit. Bylo to pro ni šílené, byla zvyklá celý život na luxus a nyní byla kvůli zrůdě, kterou si vzala za manžela, celá její rodina v nebezpečí.

Eichmann se ukrýval ve světě. Svou ženu zkontaktoval v padesátých letech a ukrývali se spolu na rakouském venkově. Následně se přes organizaci pomáhající nacistům odcestovat ze země dostal do Buenos Aires. Veronika s ním byla ve spojení a čekala na chvíli, kdy vyrazí za ním.

Ten správný čas přišel roku 1952. Vzala obě děti a vyrazila za Eichmannem. Sedm let od konce války žila v permanentním strachu, stresu a nuzných podmínkách. Teď pro ni konečně nastalo období klidu.

Sice si nežili na vysoké noze, jak byli zvyklí z Čech, ale byli v bezpečí a pohromadě. Měli malou farmu, kde pěstovali zeleninu a chovali dobytek a následně pracovali v továrně na součástky do mercedesů.

Veronika nakonec v Argentině porodila ještě jednoho syna. Roku 1960 byl však Eichmann zajat lovci nacistů. Manželka Veronika pár dní v nejasnostech tápala a strachovala se, kam se její muž poděl. Pak jí vše došlo a začala jednat. Opět se musela skrývat.

Po šestiměsíčním soudním procesu byl 2. prosince 1961 vynesen rozsudek smrti za zločiny spáchané na židovském obyvatelstvu. Eichmannová se spolu se svými dospělými syny přesunula do Německa, kde roku 1997 zemřela.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články