Milostný příběh ze staré Číny Tygr a drak: Čtrnáct mrtvých, nejvýdělečnější asijský film všech dob

Ang Lee ve svém esteticky vytříbeném a emocionálně uhrančivém filmu vychází z populárního žánru wu xia příběhů, jež pojednávají o potulných šermířích, kteří v době staré Číny za vlády císařů bojují proti bezpráví.
Zdroj: Čsfd
Tygr a drak se na začátku tisíciletí stal nevídaným mezinárodním hitem, měl zásadní podíl na dobové vlně zájmu o asijskou kinematografii a ještě dodnes zůstává nejznámějším dálnovýchodním titulem v zahraničí. Klíč k tomuto úspěchu můžeme vidět v bravurním skloubení východních a západních i tradičních a moderních vlivů ve filmu, který příznačně vznikl jako koprodukce.Coby svůj vysněný projekt snímek inicioval tchajwanský režisér Ang Lee, který předtím střet generací, kultur, tradic a moderního života rozvedl ve filmech Tlačit rukama (1992), Svatební hostina (1993), Jíst, pít, muž, žena (1994), ale také v zahraničních angažmá Rozum a cit (1995) i Ledová bouře (1997).Scénář, jenž vychází z populární románové série z pera Wanga Du-Lu, je společným dílem Leeho dlouholetých spolupracovníků, tchajwanské scenáristky Wang Hui-ling a amerického nezávislého producenta a scenáristy Jamese Shamuse.+ 6 fotek+ 7 fotek

Epický milostný příběh zasazený do staré Číny. Krásný a silný Li Mu Bai v podání Chow Yun Fata je jedním z nejlepších mistrů nejvyššího bojového umění své doby. V tajném výcvikovém táboře potkává dávnou přítelkyní Shu Lien, kterou hraje Michelle Yeoh. Kdysi v boji zabil jejího snoubence, ale náklonnost mezi nimi je vzájemná. Film disponuje mnoha zajímavostmi, o kterých jste nejspíš neměli ani tušení.

Petra Járková
Petra Járková 09. 09. 2019 16:00

Velké výdělky

Film vydělal 200 milionů dolarů, čímž se stal finančně nejúspěšnějším asijským filmem všech dob.

Děj filmu

Podle dokumentů, které na začátku filmu ukazuje postava Shu Lien strážníkům města, se děj filmu odehrává v létě roku 1778.

Reklama na pepsi

Herečka, která byla původně obsazena do role Jen, Qui Shu, se na film připravovala několik týdnů, dokud ji její agent nestáhl z filmu a neposlal ji do Japonska natáčet reklamu na pepsi. Herečka následně agenta propustila a najala si jiného.

Hudba a choreografie

Hudební skladatel Tan Dun měl pouze dva měsíce na složení a nahrání hudební složky filmu. Choreograf akčních scén v tomto filmu Yuen Woo-ping má také "na svědomí" bojové scény z trilogie Matrix.

Akční scény

Ziyi Zhang se nikdy nevěnovala studiu žádných bojových umění. Přesto většinu akčních scén natočila sama a bez použití počítače. Vše zachránila její baletní průprava, kterou prošla v dětství, a "kouzla" závěsných drátů choreografa Yuena Woo-pinga.

Práce s mečem

Taktéž Chow Yun Fat nikdy před natáčením nedržel v ruce meč. Díky výborné práci choreografů a kameramanů se ale i on obešel bez kaskadéra i počítačové technologie.

Mandrínština

Čtveřice hlavních hrdinů mluví mandarínsky, každý však s jiným přízvukem. Michelle Yeoh s malajsko-anglickým, Chow Yun Fat s kantonským, Zhang Ziyi s pekingským a Chen Chang s thajským.

Mrtvoly

I když se film tváří jako romantický, vraždami se v něm nešetří. Počet mrtvých ve filmu je 14.

NA SNÍMKY Z FILMU TYGR A DRAK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články