Počet plastických operací roste: Co si Češky nejčastěji nechávají zkrášlit?

Plastické operace jsou čím dál tím běžnější.
Zdroj: archiv
Plastické operace jsou čím dál tím běžnější.K nejčastějším operacím patří plastika prsu.Někdy se to opravdu, ale opravdu nepovede.Plastická operace začíná být velmi častá metoda zkrášlení+ 1 fotka+ 2 fotky

Počet plastických operací ve světě roste a stejný trend lze pozorovat i v České republice. Na růstu se podílí několik faktorů včetně sociálních sítí, destigmatizace nebo lepší dostupnosti zákroků.

Petra Járková
Petra Járková 15. 06. 2019 15:00

„Mezi nejčastější operace dlouhodobě patří zvětšení a úprava poprsí, operace očních víček, liposukce nebo například operace uší a nosu,“ prozrazuje plastický chirurg MUDr. Josef Kulhánek.  Zatímco se podle odborníka žebříček oblíbenosti jednotlivých druhů zákroků dlouhodobě nemění, mění se důvody, proč lidé estetické kliniky navštěvují.

Jeho slova potvrzuje také další plastický lékař, MUDr. Miroslav Veliký: „Ve společnosti roste také obliba neinvazivních zákroků. Mezi nejvyhledávanější zákroky v tomto segmentu patří především zákroky výplní s kyselinou hyaluronovou, aplikace botulotoxinu, plazmaterapie, ale i novinková ošetření, jako je například omlazení kyslíkem.“

A jaké jsou podle výzkumů důvody, proč dochází k nárůstu zájmu o zákroky plastické chirurgie?

Sociální sítě

Naše doba je vizuálně mnohem více orientovaná než doba před deseti lety. Sociální sítě Instagram a Snapchat jsou platformami, kde se projevujeme téměř výhradně tím, jak vypadáme a podobné je to i s jejich o něco starším bratrem Facebookem. Tlak na to vypadat dobře dnes již tedy nepramení jen z osobního života, ale i života online. Jak zjistili vědci z Americké akademie plastické a rekonstrukční chirurgie obličeje, s nárůstem obliby selfies vzrostl i zájem o estetické zákroky. Provedená studie nastínila, že se každý třetí dotazovaný plastický chirurg setkal s požadavkem na provedení estetické procedury kvůli obavám z toho, jak pacient působí na sociálních sítích.

Už žádné stigma

V minulosti mnohdy většinová společnost nahlížela na ty, kdo podstoupili plastickou operaci, negativně. Nejen známé osobnosti se své návštěvy u plastických chirurgů a zákroky, které podstoupily, snažily negovat a zapírat. V posledních letech se ale doba mění. „Většina mých pacientů a pacientek nemá potřebu procedury, které podstoupili, zapírat. Naopak, pokud jsou s nimi spokojeni, neváhají se jimi pochlubit,“ vysvětluje MUDr. Kulhánek a poukazuje na to, co by mělo být jedním z kritérií výběru plastického chirurga, pokud se na jakýkoliv zákrok chystáte – vedle odborných referencí může být dobrým indikátorem také osobní zkušenost a doporučení známého.

Zákroky jsou dostupnější

Finanční stránka věci je nicméně také důležitá. Plastické operace sice nejsou levnější, než bývaly v minulosti, díky nárůstu kupní síly u nás jsou ale dostupnější než kdykoliv předtím, a to širšímu podílu společnosti. Vedle toho navíc existuje i možnost podstoupit zákrok a uhradit jej spotřebitelským úvěrem. Ten v současnosti v České republice nabízí ve spojení s plastickou chirurgií řada bankovních institucí.

Nejde jen o vzhled

V posledních letech jsou ve společnosti a médiích stále častěji také slyšet hlasy poukazující na důležitost tzv. self-care, tedy nutnosti starat se nejen o své zdraví ve smyslu fyzickém, ale také o svou psychiku. A plastická chirurgie tomu může být nápomocna. „Ne každý dnes již bere podstoupení zákroku jako marnivost. Citlivě provedená plastická operace v oblasti obličeje může pacienta zbavit dlouhodobých komplexů, dodat mu sebevědomí a celkově tak zlepšit kvalitu jeho života,“ popisuje MUDr. Veliký.

Jestliže zvažujete podstoupení plastické operace, MUDr. Kulhánek nicméně důrazně apeluje na to, abyste se sami sebe zeptali, proč zákrok vlastně chcete podstoupit. Pokud se jako hlavní motivace jeví váš pocit cítit se lépe nebo vypadat i navenek tak, jak se cítíte uvnitř, je vše v pořádku. Pokud dojdete k závěru, že vás do procedury tlačí okolí, možná stojí za to podstoupení zákroku přehodnotit. I sebelepší výsledek plastické operace by totiž na tom, jak se vy sami cítíte, nemusel nic změnit.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články