Prarodiče jsou darem. Podívejte se, proč je skvělé, když máme své babičky a dědečky

Prarodiče jsou darem. Podívejte se, proč je skvělé, když máme své babičky a dědečky
Zdroj: Pixabay.com

Babičky a dědečkové jsou nedílnou součástí našich životů. Svým vnoučkům totiž mohou poskytnout jedinečné a neocenitelné informace a vazby, které jinde zkrátka nezískají. Podle nových průzkumů se navíc odhaduje, že více než 70 % osmiletých dětí bude mít v roce 2030 žijící prarodiče. A to je skvělá zpráva, protože zážitky s nimi se prostě vynahradit nedají.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 13. 02. 2020 10:14

Všichni ti, kteří mají babičky a dědečky, by si toho měli hodně vážit. S prarodiči se totiž dá prožít spousta úžasných momentů. Pojďme se podívat, co všechno nám mohou předat.

Zdroj znalostí a rad pro mladší generace

Prarodiče za svůj život získali mnoho zkušeností, které se odvíjí od toho, kolik událostí či situací prožili, nebo s kolika lidmi se setkali. A tyto informace se zkrátka vyplatí poslouchat. Jejich poznatky nejsou zastaralé, jsou jen prožité v jiné době, kterou my si momentálně nedokážeme zcela představit.

Spojení s minulostí

Prarodiče představují generaci, která byla očitým svědkem mnoha důležitých historických okamžiků včetně světových válek. My tyto události známe jen z knih a filmů, ale oni je prožili na vlastní kůži. Právě proto jsou těmi, kteří nás mohou propojit s minulostí, protože kdejaká sebelepší učebnice se nemůže nikdy srovnat se skutečnými vzpomínkami a prožitky. Jejich vyprávění navíc často bývá opravdu dech beroucí.

Pocit sounáležitosti

Prarodiče jsou pro své vnuky spojovacím článkem s jejich širší rodinou. Paměť našich babiček a dědečků totiž sahá hodně daleko a je úložištěm mnoha informací. Malým človíčkům tak mohou poskytnout představu o tom, odkud pocházejí a ti se pak lépe začlení do velkého světa.

Respekt ke starším lidem

Babičky ani dědové se nebojí svým vnoučkům vyjadřovat tolik lásky a péče, kolik jen potřebují. Děti na to ihned zareagují a stejnou dávku emocí jim na oplátku vracejí zpátky. Komunikace s prarodiči pak dětem pomáhá v tom, aby vyrůstaly v pozitivnějším postoji ke starším lidem.

Propojení se svými rodinami

„Rodina je velmi důležitá,“ znělo z úst dětí, které byly během jednoho z výzkumů dotazovány na to, co se od svých prarodičů dozvěděly. „Pokud budou vnuci v pravidelném kontaktu se svými prarodiči, bude to mít větší smysl pro spojení s jejich rodinami,“ dodal Dr. Carr, jenž studoval sociologii stárnutí.

Povědomí o tradicích

Dokážete si představit, kolik rad v kuchyni by vám dala vaše drahá babička? To žádné čtení z kuchařek nenahradí. Nebo taky, kolik příběhů by vám prarodiče mohli prozradit k fotografiím, které si prohlížíte ve fotoalbu? Prarodiče jsou prostě darem, který si vedle sebe chceme udržet co nejdéle.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články