Před 49 lety zemřela Janis Joplin: Ikona životního stylu drogy, sex a rock and roll

Zpěvačka Janis Lyn Joplin se narodila 19. ledna 1943 v městečku Port Arthur v americkém Texasu a nazpívala  rockové rythm and bluesové hity.
Zdroj: Profimedia
Zpěvačka Janis Lyn Joplin se narodila 19. ledna 1943 v městečku Port Arthur v americkém Texasu a nazpívala  rockové rythm and bluesové hity.Od mládí se odlišovala svým nevázaným chováním od přísně maloměstského prostředí svého rodného města. Prožila nepříliš šťastné dětství, kdy trpěla především pro svůj odlišný vzhled a nedostatek respektu ostatních spolužáků. Velmi záhy začala konzumovat drogy. Již krátce po maturitě byla hospitalizována pro alkoholismus.Uvažovala o kariéře výtvarné umělkyně, začala studovat sociologii a později umění, žádné studium však nedokončila.+ 6 fotek+ 7 fotek

Janis Joplin byla americkou bluesovou a rockovou zpěvačkou, skladatelkou, kytaristkou a hudební aranžérkou. Je také považována za představitelku bílého soulu. Kromě toho byla známa svým expresivním projevem a divokým životním stylem.

Petra Járková
Petra Járková 04. 10. 2019 08:00

Začátky slávy

Známou se stala koncem 60. let jako zpěvačka formace Big Brother and the Holding Company, později i jako sólová umělkyně. Pro její zpěv byl typický výrazný expresivní projev spojený se schopností zpívat černošské blues, na základě čehož byla považována za první rockovou zpěvačku.

Síň slávy

Janis Joplin byla v roce 1995 uvedena do Rokenrolové síně slávy. V roce 2004 se zase v časopise Rolling Stone dostala na 46. místo seznamu Stovky nejvýznamnějších umělců všech dob a v témže časopise v roce 2008 na 28. místo seznamu Stovky největších zpěváků všech dob.

Hippie girl

Široká veřejnost ji považovala za jednu z nejvýznamnějších osobností hnutí hippies, i když se sama dříve ztotožňovala s hnutím beat generation.

Životopisný film

V roce 2000 se měl natáčet životopisný film o Janis Joplin, ve kterém hlavní roli získala Brittany Murphy. V konkurzu vyhrála nad Emily Watson a Courtney Love, ale projekt byl zastaven kvůli boji o práva k písním.

Heroinová smrt

Janis zemřela 4. října 1970 v době přípravy a natáčení nové desky v hotelu Landmark v Los Angeles na předávkování heroinem s dávkou alkoholu. Bylo jí pouhých sedmadvacet let. Její tělo bylo zpopelněno a rozprášeno do Tichého oceánu.

NA SNÍMKY JANIS JOPLIN SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články