Propagátor nejslavnější internetové výzvy podlehl zákeřné nemoci. Ice Bucket Challenge ale měla smysl

Propagátor nejslavnější internetové výzvy podlehl zákeřné nemoci. Ice Bucket Challenge ale měla smysl
Zdroj: Profimedia.cz

Pamatuje si na celosvětovou výzvu Ice Bucket Challenge, která od roku 2014 pomáhala s bojem proti nemoci zvané ALS? Jeden z hlavních propagátorů celé kampaně, čtyřiatřicetiletý Pete Frates, právě této zákeřné nemoci nyní podlehl. Nadále však zůstane hrdinou, který bojoval za sebe i za ostatní nemocné. Hlavně díky němu se získalo přes 2,1 milionů dolarů, které byly použity na výzkum a objevení nového důležitého genu!

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 11. 12. 2019 13:38

Výzva Ice Bucket Challenge (kyblíková výzva) byla před pěti lety populární napříč celým světem. Lidé, kteří se do ní zapojili, si vylili na hlavu kyblík ledu, všechno natočili a video nahráli na sociální sítě. Tam zároveň „nominovali" další osoby, které se výzvy měly zúčastnit. Každý, kdo se do ní zapojil, navíc musel poslat deset dolarů na boj s touto zákeřnou nemocí nadaci ALS Association. Pokud se však daná osoba ledového kyblíku zalekla a do 24 hodin si ho nevyklopila na hlavu, tak se mohla stovkou dolarů vykoupit.

Tato výzva zahýbala i světem celebrit a vlivných lidí. Kyblík s ledem si na hlavu vylil třeba Donald Trump, Bill Gates, Taylor Swift nebo Dwayne Johnson známý jako The Rock. I přesto se tato kampaň dočkala poměrně velké kritiky. Lidem totiž připadalo, že se díky výzvě jen zviditelňují politici a upadlé hvězdy showbyznysu a na samotnou Amyotrofickou laterální sklerózu se vlastně zapomnělo. Ovšem ať už to bylo jakkoliv, žádný vybraný dolar nepřišel nazmar.

Začalo to poraněným zápěstím

Ale zpátky k Petu Fratesovi. Ten byl hráčem baseballového týmu Lexington Blue Sox a až do roku 2012 vůbec netušil, že je nemocný. Vše se začalo rozplétat poté, co si v roce 2011 během jednoho zápasu poranil zápěstí a jeho ruka se dlouho nehojila podle plánu. Následovaly dlouhé měsíce testování, po kterých mu byla sdělena krutá diagnóza ALS – tedy poškození centrální nervové soustavy, ochromení svalů a následná fyzická paralýza.

Frates byl ale statečný. „Ten muž nahoře pro mě má plán. Nemám s tím příliš velký problém," hlásil odhodlaně. Pete byl bojovník a i přes své problémy chtěl nadále pomáhat ostatním. Jenže jeho nemoc postupovala, bývalý sportovec časem ochrnul, musel používat invalidní vozík, ztratil schopnost mluvit a jídlo přijímal jen přes trubici.

Pete změnil vývoj ALS

Lék na ALS bohužel dosud není, a tak Pete této nemoci v pondělí podlehl. „Pete Frates navždy změnil vývoj ALS a ukázal světu, jak žít s fatální nemocí. Inspiroval všechny, se kterými se setkal. Jeho snahy vést výzvu Ice Bucket Challange měly významný dopad na hledání léčby a následné léčení ALS," prohlásila Washingtonská asociace ALS.

V lepší budoucnosti lidí s touto nemocí věří i Fratesův otec. „Když jsem byl malý kluk, tak jsme se všichni báli dětské obrny. Když Magic Johnson dostal AIDS, tak to byl rozsudek smrti. Pokud ale dostaneme peníze na boj proti ALS, tak se to všechno může zlepšit. Doufám, že Pete může být tou osobou, která to odstartuje," říká.

Díky kyblíkové výzvě, na níž se právě američan Pete významně podílel, mohl proběhnout rozsáhlý výzkum. „Sofistikovaná analýza, která vedla k objevení genu NEK 1, byla možná jen díky tomu, že jsme mohli zkoumat velký počet vzorků," uvedla Lucie Bruijn z ALS Association. Pomocí tohoto genu se teď vědci mohou zaměřit na genovou terapii, která by měla pomoct s léčbou nemoci. Právě geny totiž hrají zásadní roli při vzniku této zákeřné choroby, se kterou dlouhá léta bojoval například známý britský fyzik Stephen Hawking.

Vznešený bojovník

Nemoc už si vyžádala a ještě určitě vyžádá spousty dalších obětí. Pete Frates je další z nich. „Pete, přirozený rodící se vůdce a konečný týmový kolega, byl vzorem pro všechny, zejména pro mladé sportovce, kteří se na něj dívali kvůli jeho statečnosti a neochvějnému pozitivnímu duchu tváří v tvář protivenství. Byl to vznešený bojovník, který nás všechny inspiroval k tomu, abychom využívali naše nadání a silné stránky ve službě druhým,“ loučila se s ním dojemně jeho rodina.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články