Propagátorka folku i milovnice Kuby: Zuzana Navarová rakovinu neporazila. V srdcích fanoušků ale žije dodnes

Zuzana Navarová byla milovnicí folku.
Zdroj: Profimedia.cz
Zuzana propagovala folk.V tvorbě ji inspirovala i Kuba.

Zpěvačka Zuzana Navarová se věnovala hlavně folkovému žánru. Skládala ale i hudbu k filmům. Během svého života žila poměrně dlouho dobu na Kubě, která ji inspirovala v její tvorbě. Zemřela v roce 2004 na rakovinu spojenou s cirhózou jater. Bylo jí pětačtyřicet a zrovna zítra by slavila narozeniny.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 17. 06. 2018 18:17

Zuzana Navarová se narodila V Hradci Králové. Byla českou folkovou zoěvačkou, která se zapsala do srdcí mnoha fanoušků. Málokdo ví, že vystudovala obor španělština a čeština na Filozofické fakultě UK. Chvíli španělštinu i učila. Po absolvování konzervatoře vystupovala s kapelou Nerez, se kterou nahrála první album v roce 1992. Následně se skupinou Tres a Koa.

Byla nejen talentovanou muzikantkou ale i producentkou. Měla čich na talenty, objevila zpěvačku Radůzu. Poměrně dlouhou dobu žila na Kubě, na které i vystupovala a našla si tam manžela Luise. K latinské Americe měla blízko. Svého času spolupracovala s kolumbijským písničkářem a kytaristou Ivánem Gutiérrezem.

Právě s ním a ještě s baskytaristou Karlem Cábou vytvořili formaci Tres. Rádia její písničky moc nehrála, protože nebyla dostatečně mainstreamová, ale s příchodem písně Maria od zmíněného seskupení Koa se to změnilo. Tou dobou už na tom ale Navarová nebyla zdravotně dobře. Na posledních albech používala podpis Zuzana Navarová D. T. (de Tejada). Nevěnovala se ale jen folku.

Pohybovala se lehce i ve filmové branži. Složila hudbu k animovaným filmům Křížovka (1989) a Řeči, řeči, řeči (1991), který získal nominaci na Oscara. V roce 2003 nazpívala píseň k pohádce Čert ví proč. Zuzana Navarová následně zemřela na rakovinu spojenou s cirhózou jater. Bylo jí pětačtyřicet.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články