Svatá Anna, chladna z rána: Jak vznikla tato pranostika?

Svatá Anna, chladna z rána: Jak vznikla tato pranostika?
Zdroj: Pixabay.com

Dnes, tedy 26. července slaví svátek Anna. Naši předkové o tomto dnu vždycky říkali známou pranostiku – svatá Anna, chladna z rána. Jak vznikala a kdo patří mezi nejznámější české nositelky tohoto jména?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 26. 07. 2020 11:30

Naši předkové během staletí vypozorovali, že se horké letní dny koncem července takzvaně lámou a rána jsou studenější. Vymysleli proto výstižnou pranostiku, ve které hovoří o svaté Anně. Svatá Anna a svatý Jáchym byli údajně rodiči panny Marie. Jméno Anna je hebrejského původu a znamená milostivá nebo milostiplná.

Pastýři svatá Anna a svatý Jáchym

Pověst vypráví, že svatá Anna a svatý Jáchym byli pastýři, kteří se měli dobře, a pomáhali také chudým. Dlouho se jim ale nedařilo mít vlastní děťátko. Svatý Jáchym proto odešel do pouště, kde se po dobu čtyřiceti dní modlil a držel půst, aby se jim narodilo dítě. Zjevil se jim anděl, který jim oznámil, že Jáchymovy modlitby byly vyslyšeny, a šťastným rodičům se tak narodila dceruška – panna Marie.

Noci se prodlužují

V létě jsou po svátku svaté Anny chladná rána, ale také delší večery. Právě ty mají chladnější rána na svědomí. Oproti letnímu slunovratu se totiž noci prodlužují o jednu hodinu, takže dochází k dřívějšímu stmívání a postupnému příchodu chladnějšího počasí. Nejstudenější rána jsou často v údolích.

Svatá Anna chrání matky a manželství

Svatá Anna je podle pověsti patronkou matek a manželství, ochraňuje také rodičky a porody, ale je zároveň i ochranitelkou horníků, truhlářů, mlynářů a tkalců. Lidem pomáhá před bouřkami a krupobitím. Svatá Anna prý umí i seslat déšť anebo zařídit opětovné nalezení ztracených předmětů. Za svou patronku ji považují i některá města, například Florencie, Neapol, Innsbruck, Bretaň nebo Quebec.

Nejznámější české Anny

Mezi nejznámějšími nositelkami tohoto jména najdete mnoho českých osobností, například královny Annu Přemyslovnu, Annu Jagelonskou či Annu Svídnickou, herečky Annu Polívkovou a Aňu Geislerovou nebo zpěvačku Annu K. Všechny Anny tak mohou být právem pyšné na původ i význam svého jména.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články