Nechce se vám ráno z postele? Vyzkoušejte tipy, jak se šetrně nastartovat do nového dne

Nechce se vám ráno z postele? Vyzkoušejte tipy, jak se šetrně nastartovat do nového dne
Zdroj: Pixabay.com

Rádi ponocujete a ranní vstávání vám dělá problém? Zatímco celá rodina už je dávno na nohou a zcela funkční, vy se sotva plahočíte z postele? Potřebujete po ránu víc času, než se vzpamatujete a nikdo na vás, než se tak stane, nesmí ani promluvit? Podívejte se na naše tipy, jak se ráno spolehlivě probrat do nového dne.

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 04. 02. 2020 14:00

To, že se vám ráno nechce vstávat, může mít buď fyzickou příčinu, anebo se jedná pouze o problém ve vaší mysli, která vás sabotuje. Přinášíme tipy, jak se úspěšně, rychle a snadno po ránu nastartovat bez bolesti a trvalých následků.

Pravidlo Tři, dva, jedna, teď

Toto pravidlo je důvěrně známé pro všechny kouče, kteří pracují s nedostatkem vůle. Pokud se naučíte pracovat se svou myslí a dáte jí najevo, kdo je tady pánem, vše půjde snadněji. Zkuste ve svém každodenním životě zavést pravidlo Tři, dva, jedna, teď vždy, když se vám něco nechce. Postupně si vaše tělo navykne, že poslední slovo zaklínadla je signálem pro aktivitu. Po 21 dnech se z této formulky stane téměř reflex a budete koukat, jak vystřelíte po ránu z postele.

Posunutý čas

Co takhle vyzrát nad časem? Zkuste si posunout čas na svém budíku i mobilu o pár minut nazpět. I kdybyste si ráno chvilku poleželi, pořád budete mít pár minut k dobru. Starý dobrý placebo efekt vždy funguje.

Kouzelná afirmace

Zkuste si několikrát denně opakovat afirmaci: Mám dost času. Nalaďte se na význam těchto slov a pociťujte vnitřní klid, který ve vás vyvolávají. Spojujte se s tímto vjemem tak často, jak jen to půjde. Opravdu nemusíte každé ráno vstávat vzhůru nohama a ve stresu a spěchu se připravovat do práce.

Co takhle rock 'n' roll?

Někteří odvážní jedinci se ráno motivují drsnou budíkovou skladbou. Nejspíš nechcete dostat infarkt hned po probuzení, ale můžete s výběrem hudby experimentovat. Zkuste si každý týden vyměnit melodii, a pokud možno volte nějakou veselejší než ukolébavku, kterou ze spánku téměř ani nevnímáte. Na někoho fungují zvuky přírody, na jiného oblíbená skladba, která vás zvedne z postele.

Domluvte se s tělem

Naše tělo je moudré a dá se s ním domluvit. Pokud se mu ráno nechce, zkoumejte proč. Zeptejte se, co by potřebovalo, a dopřejte mu to. Je dobré namotivovat se na nějakou odměnu, která vás čeká, až vstanete. Může to být sklenice džusu, teplá sprcha nebo vizualizace, co pěkného vás přes den čeká. Také se nezapomeňte pořádně protáhnout. Velmi účinné je několikrát za sebou otočit kotníky doleva a doprava. Rozproudíte tím energii v těle.

Připravte si věci předem

Jako velmi dobrá pomůcka funguje, pokud si připravíte vše, co budete ráno potřebovat, předem. Ušetříte tím čas a budete se moci probírat ze spánku pozvolněji. Nachystejte si večer snídani i svačinu na druhý den, zabalte si všechny věci do tašky a rovněž se bude hodit, když si promyslíte, co si ráno vezmete na sebe.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články