Už 14 let není legendární Trautenberk mezi námi: Ilja Prachař miloval fotbalovou Slávii, večírky a míchání malty

Ilja Prachař byl členem Komunistické strany. V listopadu 1989 pronesl na Letné projev jako zástupce herců z Divadla na Vinohradech.
Zdroj: Česká televize
Ilja Prachař (30. dubna 1924 Malenovice – 10. srpna 2005 Praha) byl český herec, dramatik a dabér.Ilja Prachař patřil dlouhodobě k významným osobnostem divadla, na svém kontě má i desítky filmových rolí, v paměti diváků ale zůstává nezapomenutelný postavou lakotného a zlotřilého statkáře Trautenberka.Svou hereckou kariéru zahájil jako člen dramatické skupiny Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého (1945–1947), v Divadle pracujících ve Zlíně (1947–1952) a v divadle v Ostravě (1952–1954).Od roku 1954 účinkoval v pražském Divadle S. K. Neumanna a v letech 1959 až 1990 v Divadle na Vinohradech.+ 6 fotek+ 7 fotek

Legendární herec zemřel ve vinohradské nemocnici 10. srpna 2005. Pohřben je v rodinném hrobě na hřbitově v Praze-Kunraticích. I když v posledních měsících života trpěl, nikdy na něj nezanevřel a snažil se ho užívat, dokud to šlo. Jaký byl představitel nesmrtelného Trautenberka v osobním životě?

Petra Járková
Petra Járková 10. 08. 2019 08:00

Herecké nadání

Narodil se jako prostřední ze tří synů Františka a Ludmily Prachařových. Rodiče ve Zlíně, kam se po narození Ilji přestěhovali, pořádali amatérská divadelní představení. Sám svou hereckou kariéru zahájil jako člen dramatické skupiny Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého. Jeho nejznámější filmovou rolí je bezesporu chamtivý a lakomý statkář Trautenberk ve večerníčkovém seriálu Krkonošské pohádky.

Večírky a alkohol

Miloval večírky a společnost. Když získal titul Laureát státní ceny, měl hodně peněz, ale nebylo je za co utratit, tak je prostě prohýřil v barech. Kdyby mu lékaři nezakázali konzumaci alkoholu, asi by špatně skončil. Díky jejich výhrůžkám s pitím ze dne na den skončil.

Největší relax

Největší relax pro něj byl, když předělával chalupu a mohl míchat maltu. To prý byl nejšťastnější. Miloval klid, pohodu a doma toho moc nenamluvil. Sám jeho vnuk Jakub Prachař v několika rozhovorech zmínil, že ho mrzí, že se od dědy nedozvěděl kvůli jeho málomluvnosti více životních mouder.

Milovaná chalupa

Do posledních chvil zůstával se svou milovanou manželkou Janou na chalupě v Doubicích. Bylo mu tam nejlépe. Říká se, že přesto, že už kvůli otokům nohou nemohl skoro chodit, každý den obešel svou milovanou zahradu a zkontroloval stromky, krmítko pro ptáčky i stav úrody.

Navždy Slávie

Ilja Prachař byl zapřísáhlý slávista. Není tedy divu, že vášeň pro tento klub od něj získali i syn a vnuk. Jakubovi prý ještě před jeho narozením koupil slávistický magazín a dal mu ho na přivítanou z porodnice. Předplatil mu ho před narozením a pokračoval v tom ještě pěknou řádku let. Chtěl si být prostě jistý, že jeho vnuk bude vědět, který klub je nejlepší.

Sklonek života

Ke sklonku života byl Prachař kardiak, měl problémy s plícemi, ledvinami i játry. Prodělal navíc mozkovou mrtvici a zjistili mu zhoubný nádor na čele. Kvůli kolapsu, který nádor způsobil mu začaly odcházet životně důležité orgány. Herec zemřel 10. srpna 2005 ve vinohradské nemocnici.

NA LEGENDÁRNÍHO HERCE ILJU PRACHAŘE SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články