V pátek se slaví Mezinárodní den palačinek. Pochutnával si na nich už i ledový muž Otzi

V pátek se slaví Mezinárodní den palačinek. Pochutnával si na nich už i ledový muž Otzi
Zdroj: Pixabay.com

Pozor, pozor, hlášení pro všechny milovníky palačinek - zapište si do svých diářů datum 28. února. Už tento pátek je totiž Mezinárodním dnem palačinek, takže jich můžete bez výčitek sníst tolik, kolik budete chtít, protože neoslavit je, to by byla velká škoda. Víte ale, kam až sahá jejich historie a kdo z našich předků si na nich pochutnával jako první?

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 25. 02. 2020 10:06

Zdá se, že lidé tento lahodný pokrm ochutnali už v době kamenné. Určitě ho sice neznali pod stejným názvem, ale chutí byl na základě analýzy škrobových zrn z třicet tisíc let starých brusných nástrojů dnešním palačinkám velmi podobný. Vypadá to, že kuchaři v době kamenné vyráběli mouku z orobince a kapradin a podle vědců je možné, že tuto mouku následně smíchali s vodou a na horké mastné skále upekli zlatavou placku.

Jedl je i Otzi

Palačinky zřejmě okusil také ledový muž Otzi. Když se však před více než pěti tisíci lety vydal na svou cestu, tak určitě netušil, že objevení jeho ostatků jednou poslouží k odhalení tehdejšího stravování našich předků. Poté, co bylo v roce 1991 v italských Alpách objeveno jeho tělo, bylo zjištěno, čím se lidé v dávných dobách živili. A Otziho posledním jídlem, spolu s jeleny a kozáky, byla i mletá pšenice. To odhalily kousky uhlí, které naznačují, že tento pokrm byl ve formě palačinky připravené na otevřeném ohni.

Zdá se tedy, že palačinky mají delší tradici, než si kde kdo myslel a není divu, že se po celém světě těší významnému postavení. Jedli je také staří Řekové a Římané, kteří preferovali palačinky slazené medem, jinde se zase podávaly palačinky ochucené kořením, růžovou vodou, ale také jablky.

Plochý jako palačinka

Velké množství palačinek se konzumovalo například v den hodování nebo před začátkem postní doby. Palačinky jsou navíc vděčným pomocníkem, když potřebujete zlikvidovat potraviny, které se vám v domácnosti rychle zkazí, tedy vejce, mléko a máslo.

Charakteristickým rysem všech palačinek je po celá staletí jejich plochost. Oxfordský anglický slovník v sobě dokonce už od roku 1611 ukrývá známou frázi „plochý jako palačinka“, která má v současné době několik možných významů

Vypadá to, že palačinky nás budou provázet po celý život a pochutnávat si na nich bude ještě mnoho dalších generací. Co vy, jaké palačinky máte nejraději? A dáváte přednost těm s džemem, nebo máte nějakou speciální a neodolatelnou vychytávku?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články