Výročí osmi let od smrti herce Bořivoje Navrátila: Chtěl spáchat sebevraždu, bál se však rodinného prokletí

Bořivoj Navrátil byl český divadelní a filmový herec a interpret čtených textů.
Zdroj: TV Nova
Bořivoj Navrátil byl český divadelní a filmový herec a interpret čtených textů.Narodil se v Kroměříži v dnes již zbouraném domku na území komplexu později známého jako Pal-Magneton, tehdy První kroměřížské strojírny a slévárny Ignáce Lorenze, kde Navrátilův otec pracoval jako prokurista.Ve třech letech mu zemřela maminka, po roce se zastřelil jeho otec.Bořivoje a jeho bratra se ujala jejich teta, otcova sestra, s níž se po válce přestěhovali do Jihlavy, aby unikli zášti sousedů.+ 6 fotek+ 7 fotek

Už je tomu osm let, co nás opustil oblíbený divadelní a filmový herec Bořivoj Navrátil, kterého si pamatujeme především díky jeho jedinečnému hlasu. Ten herec propůjčoval nejrůznějším čteným textům. Odchod umělce nebyl vůbec snadný, umíral v bolestech a uvažoval o sebevraždě.

Petra Járková
Petra Járková 31. 10. 2019 08:00

Bořivoj Navrátil se narodil v Kroměříži v dnes již zbouraném domku na území komplexu později známého jako První kroměřížské strojírny a slévárny Ignáce Lorenze, kde Navrátilův otec pracoval jako prokurista.

Dětství plné smrti

Ve třech letech mu zemřela maminka a rok nato se zastřelil jeho otec. Bořivoje a jeho bratra se ujala teta, s níž se po válce přestěhovali do Jihlavy. Tyto události prý herce ovlivnily natolik, že do 17 let trpěl vadou řeči.

„Když mi byly tři roky, tak mi zemřela maminka. Tatínek se sice pět měsíců po její smrti znovu oženil, ale měsíc po veselce se zastřelil. S maminčinou smrtí se prostě nedokázal vyrovnat,“ vzpomínal Navrátil v jednom z rozhovorů.

Herecká kariéra

Divadlu se začal věnovat jako ochotník, poté vystudoval JAMU. Profesionálně začal hrát hned po absolutoriu. V letech 1961–1992 byl členem činohry pražského Národního divadla, odkud přešel do souboru Divadla Na Zábradlí. Byl často obsazován do vedlejších rolí ve filmech i seriálech, spolupracoval s rozhlasem a dabingem. Působil i jako pedagog na na pražské Státní konzervatoři a DAMU.

Boj se zákeřnou nemocí

Dva roky bojoval Navrátil s rakovinou tlustého střeva. Největší oporou mu byla v té době právě jeho rodina – syn Kryštof a paradoxně i exmanželka Marie, která se s ním v péči o nemocného Navrátila spolu se svým mužem střídala.

Ke konci života trpěl herec nesnesitelnými bolestmi, uvažoval prý dokonce o sebevraždě, nakonec se ale rozhodl vydržet a odchod ze světa si doslova vymodlil.

„Vzhledem k tomu, že sebevraždu spáchal můj tatínek, posléze jeho bratr a jedna ze sester, rád bych toto rodinné prokletí prolomil a tento luxus si odpustím,“ řekl v jednom ze svých posledních rozhovorů.

Bořivoj Navrátil zemřel v Institutu onkologie a rehabilitace Na Pleši u Příbrami 31. října 2011 po dlouhém vysilujícím zápase s rakovinou.

NA HERCE BOŘIVOJE NAVRÁTILA ZNÁMÉHO TAKÉ ZE SERIÁLU ULICE SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články