Zemřel Kirk Douglas: Svou manželku několikrát podvedl, jejich láska však byla silná

Zemřel Kirk Douglas: Svou manželku několikrát podvedl, jejich láska však byla silná
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Filmový svět pláče. Legendární herec Kirk Douglas, který si zahrál ve více než 80 filmech, odešel do hollywoodského nebe. Dožil se však úctyhodného věku a po boku své ženy prožil spoustu nádherných let.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 06. 02. 2020 10:07

V mládí se Douglas, který se narodil v roce 1916 jako Issur Danielovitch chudým židovským přistěhovalcům ze současného Běloruska, věnoval také boxu a řecko-římskému zápasu. Brzy se ale začal seznamovat i s divadelními prkny a v roce 1941 se poprvé ukázal na Broadwayi.

Osudová láska

Svou nejslavnější filmovou roli si střihl ve slavném filmu Spartakus a za filmy Šampion, Město iluzí a Žízeň po životě byl třikrát nominován na Oscara. Ani jednou sice toto slavné ocenění nezískal, v roce 1996 byl ale Filmovou akademií vyznamenán za životní dílo.

Kirk Douglas měl čtyři syny, tři filmové producenty a taky slavného amerického herce Michaela Douglase. Zároveň byl dvakrát ženatý. Jeho osudovou láskou se stala Anne Buydens, která se narodila v roce 1919 v německém Hannoveru. Vzali se v květnu roku 1954 a narodili se jim dva chlapci – Peter a Eric.

Anne se během svého dětství přestěhovala s rodinou do Belgie, dobře se však učila, mluvila plynule anglicky, německy i francouzsky a díky tomu žila a pracovala jako filmová producentka v Paříži. Právě ve francouzské metropoli potkala během natáčení snímku Lust for Life svého budoucího manžela Kirka, s nímž se poprvé setkala v jeho přívěsu, kterému nikdo neřekl jinak, než lví doupě.

První odmítnutí

Kirk se jí zeptal, jestli by si s ním a přáteli nechtěla dát večeři v nějaké elegantní restauraci, ona mu však odpověděla, že půjde domů a udělá si míchaná vejce. Douglas byl prý otráven tím, že ho odmítla, později ji ale najal jako svou publicistku. „Přestal jsem se snažit udělat na Anne dojem. Přestal jsem mluvit o sobě a začal jsem ji poslouchat,“ napsal Douglas ve společné knize. A tato taktika sklidila úspěch.

Slavný herec byl své manželce několikrát nevěrný, o čemž Anne věděla. „Jako Evropanka jsem pochopila, že je nereálné v manželství očekávat úplnou věrnost,“ uvedla. Jejich láska však všechny nástrahy přečkala a oni tak prožili dlouhé a spokojené manželství.

Dojemné fotky

Když Kirkovi bylo 100 let, dostal od své ženy iPad. O dva roky později společně nafotili fotografie, na nichž byla Anne oblečena v jasně růžové barvě, seděla na invalidním vozíku vedle svého manžela a společně se drželi za ruce. Tyto dojemné chvíle už navždy zůstanou v její paměti, jejich láska bude pro Anne zkrátka věčná.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články