Zhubněte a zpevněte tělo: Rady, jak shazovat kila při úklidu domácnosti

Místo chození do posilovny začněte pořádně uklízet
Zdroj: archiv
Místo chození do posilovny začněte pořádně uklízetJarní úklid je pro většinu hospodyněk nezbytnostíÚklid si můžete zpříjemnit a zefektivnitNezapomínejte zlikvidovat i pavučiny+ 2 fotky+ 3 fotky

Věděla jste, že domácí práce jsou skvělým prostředkem ke spalování tuku a formování postavy? Vrhněte se do vytírání podlahy a vybudujte si do léta štíhlý pas.

Petra Járková
Petra Járková 15. 06. 2019 11:00

Pálení kalorií – klidně i mytí nádobí

„Nejlepší pro posilování je vytírání a zametání podlahy, utírání prachu, ale kalorie spálíte i při mytí nádobí,“ tvrdí trenérka fitness Kateřina Hollerová a dodává, že během uklízení je možné postupně procvičit všechny svalové partie. Nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová k tomu obratem doplňuje a upozorňuje, že stejně jako při jakékoliv jiné fyzické aktivitě je důležitá strava: „Jen sport nestačí. K docílení štíhlého a zdravého těla je mnohdy nezbytné kompletně změnit jídelníček. Se správnou skladnou jídelníčku vám pomohou odborníci z řad nutričních specialistů, případně specializovaný lékař.“

Vrchní část těla - mop nebo leštěnka

Při vytírání podlahy posilujete prsní svaly, záda a ramena. Hezky vytvarovaných ramen do letních šatů a tílek docílíte při mytí a leštění oken, při mytí nádobí nebo žehlení, ale nezapomínejte střídat stejnoměrně obě ruce, aby se nepřetěžovala jen dominantní ruka. Pokud máte zahradu, vrhněte se na prořezávání stromků. Posílíte tricepsy, záda, prsní svaly a na sluníčku doplníte zásoby vitamínu D a hezky se opálíte.

„Pokud se venku na přímém slunci budete pohybovat dlouho, používejte vhodné oblečení, které zakryje kůži před UV zářením a zároveň se postará o odsátí přebytečného potu. To stejné platí i o ochraně rtů, uší a pěšinky ve vlasech,“ upozorňuje dermatolog MUDr. Miloš Kravciv.

Pevný zadeček - luxování nebo pletí

„Na posílení hýžďového svalu a zároveň i zad je ideální vysávání nebo třeba pletí záhonu. K pěkně vytvarovaným lýtkům vám pomůže věšení záclon a vymetání pavučin na stropě. Pokud bydlíte v rodinném domě, pravděpodobně tam nebudete mít o pavoučky nouzi,“ říká s úsměvem trenérka Kateřina Hollerová. Tzv. legday si můžete dát při sbírání odpadků v okolí bydliště. „Co se týká štíhlého pasu doporučuji vytírání podlahy nebo sekání zahrady kosou. Při těchto pohybech se posilují šikmé břišní svaly a rotátory, díky kterým si vybudujete zdravou páteř. Břišní svaly skvěle posílíte také nošením tašek s nákupem či při zalévání zahrady konví a jejím nošení,“ radí Hollerová.

Chcete pálit kalorie? Nezjednodušujte si domácí práce

Aby mělo provádění domácích prací z hlediska posilování efekt, nesmíte si domácí práce zjednodušovat, i když vás třeba nebaví. Čím precizněji se k jejich vykonávání postavíte, tím lépe pro vaše křivky. Kromě toho je důležité dát si pozor, aby zabíraly ty správné partie. V opačném případě si můžete ublížit. „Dbejte na držení zad rovně, respektive v přirozeném zakřivení. Nezakulacujte se, a to zejména při luxování a uklízení v předklonu. Teprve při správném postoji rozpálíte hýžďové svaly,“ vysvětluje trenérka Kateřina Hollerová. „U prací jako mytí nádobí a žehlení nezvedejte ramena k uším, nehrbte se a neohýbejte příliš hlavu a nevystrkujte bradu. Při kosení či nošení břemen zapojujte střed těla, zpevněte břicho a trup a nezvedejte ramena,“ dodává Hollerová.

Dokážou domácí práce nahradit sport?

Aby domácí práce zcela nahradily návštěvu v posilovně, běhání nebo jiný sport, musela byste se jim věnovat opravdu intenzivně a pravidelně. Nabízí se tak otázka, zdali je luxování, vytírání a mytí oken den co den opravdu to, co by vás dlouhodobě naplňovalo. „V posilovně posílíte tělo komplexně a navíc se tam můžete setkat se zajímavými lidmi. Pokud se vám do posilovny nechce, zařaďte alespoň doplňkové domácí cviky, aby se posílily partie, které vám pomohou docílit správného držení těla při domácích pracích. Doporučuji zařadit plank, rotaci – například s gumičkou, stahování lopatek dolů ve svícnu v tureckém sedu a dřepy,“ vyjmenovává základní cviky Hollerová.

Nezapomeňte na protažení

Bez ohledu na to, jestli chodíte do posilovny, cvičíte doma nebo jste si dala trénink v podobě náročného úklidu, je důležité tělu ulevit a protáhnout namáhané svalové partie – krční páteř, bedra, prsní svaly, triceps. „K protažení jsou vhodné vyrovnávací záklony trupu a cviky jógového typu,“ radí hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Hollerová. I když se vám bude zdát, že jste ze sebe vydala maximum, zkuste se jít po několikahodinovém uklízení proběhnout. „Lehký běh nebo svižná procházka v přírodě vás nabije energií a věřte, že díky tomuto přístupu docílíte vysněné postavy dříve, než si myslíte. Navíc se budete cítit spokojeně,“ uzavírá Kateřina Hollerová.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články