10 filmových tipů z Karlových Varů: Přichází italští vztahoví superhrdinové i Milan Kundera

Nejzajímavější filmy z festivalu v Karlových Varech: Vrací se Žert Milana Kundery a zazpívá David Bowie
Zdroj: se souhlasem MFF Karlovy Vary
Superhrdinové trochu klamou názvem. V komedii italského filmaře Paola Genoveseho sledujeme 10 let v životě jednoho páru. Snímek otevírá letošní MFF Karlovy Vary.Polské drama Hranice lásky bude bojovat v Hlavní soutěži svým pohledem na to, co se stane, když se dlouholetí partneři otevřou a začnou sdílet své erotické fantazie.Vladimir 518, Orion a Mike Trafik alias Peneři strýčka Homeboye se drží na hudebním vrcholu už několik dekád. Kdo vlastně jsou, kam míří a co bude, až tady (možná) nebudou? Na to se pokusí odpovědět dokument PSH Nekonečný příběh.V roce 1968 vznikla výjimečná adaptace románu Žert od Milana Kundery. Dnes se snímek Jaromila Jireše vrací ve Varech v digitálně zrestaurované podobě.+ 6 fotek+ 7 fotek

Redakce Lifee vyrazila na 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Vedle článků o tom, kam chodí celebrity a kde se dobře najíst, jsme se podívali i na program letošního ročníku.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 01. 07. 2022 16:50

V programu KVIFF se octla pestrá směsice českých a zahraničních novinek, ale i klasik, které nestárnou. Díky digitálnímu restaurování se v Karlových Varech na plátna kin vrátí třeba slavný Žert (1968), který podle stejnojmenného románu Milana Kundery natočil Jaromil Jireš.

Superhrdinové v Karlových Varech

Program letos zahájí snímek Superhrdinové. Nenechte se ale zmást názvem, jde o novinku italského tvůrce Paola Genoveseho, který natočil třeba komedii Naprostí cizinci (2016) a z jeho scénáře vychází také česká komedie Známí neznámí (2022), která se ještě tu a tam hraje v kinech.

A o čem jsou jeho Superhrdinové? Vlastně o ničem, ale také o všem. Hlavními postavami jsou Anna a Marco. Ona je ilustrátorka a on fyzik. Superhrdiny z nich dělá to, že se rozhodnou vstoupit do vztahu a žít společně až na věky věků. Společně s nimi sledujeme první dekádu jejich vztahu a dostáváme se do soukromí, kde se mnohdy vlastně nic neděje. Ale spojit s někým život a zvládnout všechny problémy společně, si někdy vyžaduje nadlidské či přímo superhrdinské úsilí.

Česká stopa v Karlových Varech

Přestože je festival v Karlových Varech do velké míry o zahraničních hvězdách, letos přijedou Liev Schreiber, Geoffrey RushBenicio Del Toro, velký prostor se zde věnuje také domácí kinematografii. Vedle už zmiňovaného Žertu dojde třeba na dokument Můj otec, kníže, který vznikl z rozhovorů Karla Schwarzenberga s dcerou Lily.

Hořkosladká komedie Velká premiéra režiséra Miroslava Krobota se koncem měsíce objeví i v českých kinech, ale zatím se na příběh pražského herce, který odjíždí pracovat do Olomouce, můžete podívat jen v Karlových Varech. Mladý a dravý proud zastupuje dokument PSH Nekonečný příběh, který je paradoxně už o rapových veteránech, a pak hraný kousek Banger. V něm se mladý drogový dealer rozhodne dát šanci svým rapovým ambicím. Ale ukáže se, že na to bude potřebovat spoustu peněz...

Zdroj informací:

Kviff.com: Katalog filmů

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články