90 let od narození Waldemara Matušky: S Evou Pilarovou a Karlem Gottem prý zostudil sovětskou delegaci

Waldemar Matuška by oslavil 90. narozeniny: Jaká je nejslavnější historka z natáčení muzikálu Kdyby tisíc klarinetů?
Zdroj: se souhlasem České televize
Muzikál Kdyby tisíc klarinetů vychází z jednoduchého nápadu - co se stane, když se všechny zbraně promění v hudební nástroje?Díky tomu se ve filmu Kdyby tisíc klarinetů mohli sejít hudební hvězdy jako Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Karel Gott nebo Hana Hegerová.Muzikál Kdyby tisíc klarinetů vznikl podle představení Jiřího Suchého, které se hrálo v Divadle Na zábradlí. Sám Suchý se ve filmu objevil i se svým kolegou Jiřím Šlitrem.O natáčení muzikálu Kdyby tisíc klarinetů koluje spousta historek. Většina z nich ale není pravdivá.+ 1 fotka+ 2 fotky

Waldemar Matuška by 2. července oslavil 90. narozeniny. Rodák ze slovenských Košíc jako jediný narušil v šedesátých letech vítěznou šňůru Karla Gotta na Zlatých slavících. Oba legendární zpěváky si můžeme připomenout v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, který jim tak trochu zamával s kariérami. Ovšem ne tím správným způsobem.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 02. 07. 2022 09:00

Kdyby tisíc klarinetů: V lázních Alkalis se chystá slavnostní odhalení sochy hudebního skladatele Johanna Sebastiana Bacha. V tu dobu dezertuje vojín Schulze (Jiří Menzel), který je brzy dostižen vojenskou jednotkou. Když mu hrozí zastřelení, ze zbraní se stanou hudební nástroje... Legendární muzikál Kdyby tisíc klarinetů z roku 1964 odvysílá ČT Art v neděli ve 20:15.

Tisíc klarinetů Jiřího Suchého

Muzikál Kdyby tisíc klarinetů (1964) je patrně jeden z nejlépe obsazených hudebních filmů historie. Před kamerou se v něm totiž potkali Waldemar Matuška, Hana Hegerová, Eva Pilarová, Karel Gott, Jiří Šlitr, Jiří Suchý a další. Vznikl podle představení Jiřího Suchého a přestože ten si jej původně představoval jako komorní počin, nakonec jde o rozmáchlý snímek, který měl původně mít dva díly a vyšel na v tu dobu ohromnou sumu 7 milionů korun.

Trochu jsem si nerozuměl s Roháčem, jehož představy byly velkorysé. Ale měl jsem v sobě pokoru vůči vystudovanému režisérovi," cituje Jiřího Suchého Aktuálně.cz. Nakonec se to povedlo a film jen v kinech viděly čtyři miliony diváků. Z Karla Gotta se díky duetu s Evou Pilarovou Je nebezpečné dotýkat se hvězd stala superhvězda. Ne pro všechny to ale dopadlo dobře.

Waldemar Matuška a Eva Pilarová v útlumu

O natáčení muzikálu Kdyby tisíc klarinetů koluje spousta historek, ne všechny jsou ale pravdivé. Jedna z těch nejkontroverznějších se dotýká tria Waldemar Matuška, Eva Pilarová a Karel Gott. Říkalo se, že v Karlových Varech močili z balkonu na sovětskou delegaci a zatímco Gott zpíval Tam, kde šumí proud, Matuška do toho dodával svůj text: „...a cáká a cáká..."

I když šlo o smyšlený příběh, na základě této fámy měli Matuška s Pilarovou na rok utlumené mimodivadelní kariéry. „Už během natáčení filmu se o nás – tedy o Evě, Waldovi Matuškovi a o mně – rozšířily nejrůznější fámy, na nichž nebylo zbla pravdy. Nám připisované kousky jsme ani nemohli stihnout, protože se měly odehrávat podle očitých svědků v jeden jediný okamžik na nejrůznějších místech naší republiky," cituje Blesk Karla Gotta, který byl už takový miláček publika, že jej režim nechal být.

I když chtěli zpěváci vysvětlit klarinetovské fámy a Jiří Suchý o tom s nimi dokonce v Semaforu natočil pořad, nakonec se to v televizním vysílání nesmělo objevit. „Takže kdo chtěl, ten tomu věřil a dodnes to některým lidem nevysvětlíte," dodala Eva Pilarová pro ČTK.

Zdroje informací:

Ceskatelevize.cz: Kdyby tisíc klarinetů

Filmovyprehled.cz: Kdyby tisíc klarinetů

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články