Dokument Divoká roční období: 10 největších zajímavostí, které se právě dějí v přírodě

Dokument Divoká roční období: 10 největších zajímavostí, které se právě dějí v přírodě
Zdroj: se souhlasem Prima Zoom
Tetřev má na jaře plno práce - musí si namluvit samičku.
Liška se už může konečně pořádně nažrat...
Mládě morčáka chocholatého čeká velký krok - musí vyskočit z hnízda. Jeho matka na něho již čeká u vody.
Sysli, zejména ti mladí, se oddávají různým hrám, ke kterým je jaro jako stvořené.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Zajímá vás, jak se na jaře probouzí příroda a jaké zvláštní rituály u toho probíhají? Fascinující dokument Divoká roční období ukáže třeba bizarní namlouvací strategie potápky...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 03. 2021 16:00

S příchodem jara se probouzí příroda a s ní i zvířata, která se pouští do různých rituálů. Námluvy potápek a nebo stavba bobřích hrází představují jenom zlomek toho, co v přírodě odehrává. Na první díl dokumentu Divoká roční období se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Zoom.

Bouřlivé jaro

Ve střední oblasti Evropy přichází po poslední sněhové bouři jaro. Zvířata se probouzejí k životu, stále je však ještě málo zeleně, a kvůli tomu dochází k menším potyčkám. Problém mají i mravenci. Tlející potrava zahřívá jejich mraveniště, jelikož si však musí nejprve něco obstarat, vyhřívají se na slunci a poté zahřívají inkubační komůrky vajíček, aby zárodky nedošly k žádné úhoně.

S oblevou vylézají ze svých úkrytů i kamzíci. Je však mezi nimi jedno slabé mládě. Toho si všímá vyhladovělý orel skalní. Zahájí útok a mládě skutečně uloví. Nasytí se on i jeho potomci.

Namlouvání napodobováním

Zajímavé věci se však dějí i na americkém kontinentu. Ve vysokohorských lesích Mexika se zrovna probouzejí miliony monarchů stěhovavých. Stromy jsou jimi doslova obalené. V mokřadech Severní Ameriky se zase začínají namlouvat potápky. Ty k tomu využívají zvláštní rituál. Co nejpřesněji napodobují svého partnera. Umí ale i další věci – třeba běhat po vodě.

Nezahálejí ani bobři. Jejich hráze mohou měřit i stovky metrů. K jejich stavbě používají klády a větve, mezery zaplní blátem a travnatou směsí. Morčák chocholatý snáší vejce do dutiny stromu. Jakmile se mláďata vylíhnou, motivuje je matka k tomu, aby z hnízda seskočila dolů a kolébala se za ní k vodě. První jarní paprsky si užívá i liška. V zimě jedla jen červy a myši, konečně si tak může dopřát něco pořádného, třeba malého králíka...

Zdroje informací:

Prima Zoom: Divoká roční období

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články