Drsný osud rošťáka z Dívky na koštěti: Michal Hejný zemřel v daleké cizině na AIDS

Drsný osud rošťáka z Dívky na koštěti: Michal Hejný zemřel v daleké cizině na AIDS
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Dívka na koštěti: Saxana pendluje mezi skutečným světem a pohádkovou říší. Přestože mezi lidmi pozná i zlo, rozhodne se zůstat.Scénář k filmu byl Barrandovem schválen za pouhý den. Film se stal jakýmsi předvojem pro neméně slavnou Arabelu.Jan Hrušínský použil ve filmu snad nejdelší nadávku: „cipísekhimlalelujafixlaudon".+ 2 fotky+ 3 fotky

Michala Hejného si všichni dobře pamatujeme jako nezapomenutelného rošťáka Čendu Bujnocha z pohádky Dívka na koštěti. Narodil se sice do rodiny vědeckých pracovníků, sám ale tíhl k herectví. Vystudoval prestižní školu, kariéru se mu však nastartovat nepodařilo. Navíc ho stihl opravdu krutý konec...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 05. 2021 11:00

V pohádkové komedii Dívka na koštěti se snoubí magický svět mladé čarodějky Saxany se světem obyčejných smrtelníků, který je sice mnohem drsnější, ale přesto lákavější. Saxana poznává dobro i zlo, a také cit, který přerůstá v lásku. A právě díky tomu se rozhodne zůstat mezi lidmi. Na legendární film z roku 1971 se můžete podívat dnes v 17:55 na TV Nova.

Příliš bohémská povaha

Po absolvování základní školy nastoupil Michal Hejný na Státní konzervatoř v Praze. Po dvou letech přešel na DAMU, kde mezi jeho spolužačky patřila kupříkladu Jana Paulová a Simona Stašová. Dlouho tam však nevydržel. Kvůli své bohémské povaze a odmítání pravidel, které určoval komunistický režim, se dostal do sporu se zapálenou soudružkou a profesorkou Světlou Amortovou. To nakonec vyústilo v jeho vyloučení ze školy.

Michal Hejný v emigraci

V roce 1978 vycestoval Michal Hejný na devizový příslib do Itálie a odtamtud emigroval rovnou do Ameriky. Tam nastoupil na vyhlášenou hereckou školu Leea Strasberga. Bohužel ji ale nedokončil a vzdal se i své kariéry. Do Čech se vracel jako překladatel několika amerických muzikálů. Ač měl nesporný talent, herectví prý používal pouze jako způsob útěku před komunistickým režimem.

Smrt v osamění

Pobyt v USA Hejnému nepřinesl jen svobodu, ale i trápení. V té době byl totiž v homosexuální komunitě enormně rozšířen vir HIV, kterým se nakazil i on sám. Když se o hercově zdravotním stavu dozvěděli jeho známí v Praze, měli jej zavrhnout. O setkání Hejný požádal i bývalou spolužačku Simonu Stašovou. „Odpověděla jsem mu slušně, že za mnou ne, protože čekám dítě. A ať se na mne nezlobí,” uvedla herečka pro deník Aha!

Michal Hejný pak zemřel v osamění 22. října 1996 v americkém městečku Oneonta. Bylo mu 41 let.

Zdroj informací:

TV Nova: Dívka na koštěti

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články