E. A. Poe: Podivný experiment: Thriller vznikl na motivy Poeovy povídky, kterou se inspiroval i Jan Švankmajer

Podivný experiment
Zdroj: Prima Max
Film vznikl na námět povídky E. A. Poea Metoda doktora  Téra a profesora Péra.Herec Ben Kingsley má za sebou hned několik rolí lékařů. Zřejmě po otci, který toto povolání vykonával doopravdy.Celosvětová premiéra proběhla v roce 2014 v Šanghaji.Natáčení probíhalo v Bulharsku.+ 4 fotky+ 5 fotek

Thriller E. A. Poe: Podivný experiment je zajímavý hned několika aspekty. Jako předloha ke scénáři posloužila spisovatelova krátká povídka, se kterou měl však před jejím vydáním problémy, neboť byla plná černého humoru, který si nebral žádné servítky. Není pak divu, že v ní hledal inspiraci i režisér Švankmajer pro svůj film Šílení.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 05. 2020 16:00

Mladý lékař Edward se chystá na praxi v psychiatrickém ústavu, jenž leží v odlehlých horách. Seznámí se tam s vedoucím lékařského týmu, jeho sekretářkou a záhadnou dívkou Elizou, která má panickou hrůzu z jakéhokoli tělesného dotyku. Jelikož se příběh odehrává v 19. století, jsou na denním pořádku elektrošoky, také vězení a skotské střiky. Přesto se snaží hlavní lékař přistupovat ke svým pacientům novátorským způsobem. Není ale takový paradox divný? A není náhodou skutečný lékař uvězněný ve sklepení, neboť vládu nad celou klinikou převzali zdejší pacienti?

Pokud vás zajímá pravda, podívejte se na tento film 13. 5. ve 20:00 na Prima Max.

Předloha

Jako předloha k filmu posloužila Poeova povídka Metoda doktora Téra a profesora Péra. Tvůrci filmu se ale určitě nepotýkali s takovými potížemi jako světoznámý mistr hororu. Poprvé vyšel tento krátký příběh v roce 1845.

Jenomže s ním měli editoři Graham’s Magazine docela velký problém. O jejím vydání se radili dokonce několik měsíců. Sice se jednalo o černou komedii, jejíž žánr je vždy okořeněn notnou dávkou nadsázky, přesto i tak vypovídala o neutěšených a mnohdy velmi brutálních poměrech v psychiatrických ústavech. Nakonec se ale Poe vydání dočkal.

Inspirace

Víte o tom, že se i film režiséra Jana Švankmajera, Šílení, do jisté míry touto povídkou inspiroval? Jak sám uvedl v rozhovoru pro Českou televizi, Poe patří do jeho pantheonu bohů. A nebylo to poprvé, co svému oblíbenci vzdal hold. Švankmajer se podílel i na zpracování hororu Zánik domu Usherů a Kyvadlo, jáma a naděje. V obou případech šlo o krátkometrážní filmy.

Snímek Šílení měl úspěch i v zahraničí. Oblíbili si ho zejména v Japonsku. I když režisér považuje popularitu za sprosté slovo, je přesvědčen, že fanoušci jeho filmů jsou lidé, kteří se v dospělostí ještě nerozloučili se svým dětstvím. Jinými slovy, volí imaginaci před bezduchým pragmatismem.

Bez nás o nás

Podivný experiment byl sice natočen v čistě americké produkci, ale mezi herci byste nenašli ani jednoho. Vlajku s pruhy a hvězdami zastupoval pouze režisér Brad Anderson. Herci pocházeli buď z Anglie anebo Irska. Toto ale není žádná anomálie. Pro filmy a seriály jsou herci z britských ostrovů najímání jednoduše proto, že jsou mnohem levnější než jejich američtí kolegové.

NA ZAJÍMAVOSTI O FILMU PODIVNÝ EXPERIMENT SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: csfd.cz, wikipedie, Česká televize

Zdroj fotek: Prima Max

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články