Filmový horor Ospalá díra: Snímek provázely úrazy a potměšilé vtípky na adresu Johnyho Deppa

Ospalá díra
Zdroj: Prima Cool
Film vznikl na motivy povídky Washingtona Irvinga z roku 1820.Depp byl první volbou režiséra Burtona. Filmové studio ho však požádalo, zda by nezvážil do této role i Brada Pitta.Christopher Walken se musel kvůli roli bezhlavého jezdce naučit jezdit na koni. Pro inspiraci sledoval westerny.Ospalá díra měla být původně nízkorozpočtovým hororem, v němž by se každých pět minut odehrála okázalá vražda.+ 6 fotek+ 7 fotek

Film režiséra Tima Burtona má za sebou již dvacetileté výročí, přesto se nejedná o jediné zpracování pověsti o bezhlavém jezdci. Poprvé jsme je mohli vidět v roce 1922 jako němý film. O 17 let později se tématu dokonce ujal samotný Walt Disney. A konečně nejnovější seriálové zpracování stanice Fox s Tomem Misonem v hlavní roli.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 05. 2020 16:00

Mladý konstábl Ichabod Crane si libuje v moderním přístupu k vyšetřování, což není po chuti jeho nadřízeným. Ti ho proto naschvál pošlou do vesnice Ospalá díra, kde se staly již tři záhadné vraždy. Místní mají za to, že to má na svědomí bezhlavý jezdec, hessenský voják, jenž byl za války zabit v nedalekém lese. Legenda praví, že dokud nenajde svou hlavu, nespočine ve vraždění. Crane však na babské povídačky nevěří a začne hledat vraha. Jenomže ještě téže noci je usmrcen další muž.

Na horor Ospalá díra se můžete podívat dnes ve 20:15 na Prima Cool.

Zlomený prst

Herec Casper Van Dien měl bohužel tu smůlu, že ve filmu nepřežil. A navíc se musel potýkat se zraněním. Nehoda se udála během jednoho z úplně prvních natáčení bitvy mezi ním a bezhlavým jezdcem. Jelikož ale zvítězila profesionalita, nedal na sobě Van Dien nic znát. Šlo mu totiž o to, aby se tato scéna nijak nekrátila.

Mlýn z filmu o Frankensteinovi

Architektura je v Ospalé díře bezesporu sugestivní. Má za úkol v divákovi vyvolat nepříjemné, možná až úzkostlivé pocity. Na druhou stranu působí také jako připomínka starých hororových filmů. Kdo viděl snímek Frankenstein z roku 1931, tak si jistě pamatuje památnou scénu, kde vesničané zaútočí na monstrum a podpálí mlýn. “Je to o symbolech,” prozradil Burton. “Nevím proč, ale když jsme točili Ospalou díru, pořád jsem na ten film myslel. Rozhodl jsem se tedy, že své pocity zprostředkuji i divákům. A lepší způsob, jak to provést, mne nenapadl.” 

Darth Maul

Role bezhlavého jezdce sice připadla herci Christopheru Walkenovi, ale jen v sekvencích bez boje. Při potyčkách se v kostýmu hessenského vojáka ukrýval Ray Park. Kdo to je? Přece Darth Maul z Hvězdných válek. Stačilo jen, aby si během natáčení navlékl na hlavu modrou masku a postprodukce se již postarala o to, aby mu zmizela a zbyl jen prázdný límec.

Vtípky

Režisér Tim Burton bude zřejmě pěkný vtipálek. Nenechal si totiž ujít jediný okamžik, kdy si mohl z Johnnyho Deppa vystřelit. Celá sranda spočívala v tom, že kdykoli to bylo alespoň trochu možné, nechal na herci vystříknout umělou krev. Samozřejmě šlo ale o přátelské popichování. Režisér spolupracoval s Deppem již několikrát, kupříkladu na Střihorukém Edwardovi, a vždy ho chválil za jeho herecké výkony.

Strach z jízdy na koni

A ještě jednou, a naposled, bezhlavý jezdec. Christopher Walken určitě nepatří mezi milovníky jízdy na koni. Ale copak by to bylo za vojáka, kdyby to neuměl? Navíc je kůň jeho poznávacím znakem. Walkenovi tak nezbylo nic jiného, než koukat na westerny a snažit se něco pochytit. Měl prý hlavně strach, aby onen čtyřnohý a frkající dopravní prostředek nepoznal, že se jej ve skutečnosti bojí.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O FILMU OSPALÁ DÍRA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: screenrant.com, Prima TV

Zdroj fotek: Prima Cool

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články