Hana Maciuchová: Zářila i jako Miriam Hejlová v Ulici, připomeňte si její osudové muže

Hana Maciuchová: Zářila i jako Miriam Hejlová v Ulici, připomeňte si její osudové muže
Zdroj: TV Nova
Hana Maciuchová jako Miriam Hejlová vyučovala na gymnáziu a platila za přísnou, ale spravedlivou profesorku. Roli zvládla se sobě vlastní bravurou a naprosto uvěřitelně. Jejím uličním životem prošly kromě její největší lásky - syna Jaroslava - také tři další muži: školník s velkým srdcem Vlastimil Pešek, bývalý manžel Cyril Hejl a nakonec i policejní vyšetřovatel major Peter Kadlec. Hana Maciuchová zemřela 26. ledna 2021. Divákům bude navždy chybět... Jedním z mužů Miriam Hejlové v Ulici byl Vlastimil PešekŠtěstí našla Miriam Hejlová v podání Hany Maciuchové s policejním vyšetřovatelem Petrem Kadlecem+ 1 fotka+ 2 fotky

Hana Maciuchová, vynikající a neuvěřitelně charismatická herečka, nečekaně zemřela v úterý 26. ledna 2021 ve věku 75 let. Svým hereckým umem těšila diváky ve všech rolích, které jí režiséři svěřili - a výjimkou nebyla ani postava gymnaziální profesorky Miriam Hejlové v seriálu Ulice. Vzpomenete si ještě na její příběh a lásky, které ve své roli Hana Maciuchová prožila?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 27. 01. 2021 07:37

Miriam Hejlovou nám seriál již ve svých počátcích představil jako profesorku gymnázia, která žila sama s dospělým synem Jaroslavem. Manželství se jí nevydařilo, manžel odešel a ona se rozhodla věnovat se jen svému synovi a práci. Pak ale přišel neplánovaný zlom, když se postava Miriam seznámila s Vlastimilem Peškem (v podání Rudolfa Hrušínského, pozn. red.), kterého jsme nyní zvyklí vídat po boku jeho současné ženy Amálky.

Vlastimil Pešek - školník s velkým srdcem

Tehdy byl ale Vlastimil volný, a Miriam učila jeho vnučku Adrianu, o kterou se staral. Adrianiny problémy ve škole ty dva nakonec svedly dohromady a nic nebránilo tomu, aby vznikl vztah tak silný, že se Miriam k Vlastimilovi nastěhovala. Víc než velké přátelství v tom ale asi nebylo, i když se začalo mluvit i o svatbě. Jenže v tu chvíli přišel velký problém. Miriam sice žila sama, s manželem se ale nikdy nerozvedli. A tak nezbylo nic jiného, než ho vyhledat a požádat o rozvod. Jenže všechno se začalo vyvíjet úplně jinak…

Cyril Hejl - manžel světoběžník

Po návratu Cyrila, jejího manžela a otce syna Jaroslava, ze světa, se život Miriam úplně otočil. Došlo sice na plánovaný rozvod, ale tím to skončit nemělo. Jak bylo brzy jasné, rčení o tom, že “stará láska nerezaví” platilo i v tomto případě, ačkoliv to nebylo jednoduché. Přece jen tady byl už jiný muž - Vlastimil Pešek. Nakonec se ale rozhodla odejít - z ulice, ze školy, od obou mužů, jejichž láska jí jen ubližovala. Brzy se ovšem ukázalo, že je Cyril velmi nemocný a jeho dny se sčítají neúprosným tempem. Tehdy se Miriam stala jeho strážným andělem a doprovodila jej až na konec cesty.

Charismatický major Peter Kadlec

I když se Miriam k Vlastimilu Peškovi už nevrátila, sama nezůstala. V seriálu se objevila další zajímavá postava, kriminalista Peter Kadlec. S ním měla nejprve velké problémy, protože do Ulice přišel jako vyšetřovatel případu smrti Peškovy dcery Kláry, z níž byl neprávem obviněn syn Miriam, Jaroslav. Přišly ale lepší chvíle, pravý viník byl usvědčen a sbližování Miriam a Petra nestálo nic v cestě. A byl to velmi hezký pár dvou inteligentních a tolerantních lidí, kteří již měli svůj životní nadhled a zkušenosti.

Pro lásku trpěla...

Ani tento vztah neplynul jen tak lehce. Do děje vstoupila mladá Alice, které se Peter líbil natolik, že neváhala spřádat intriky a nakonec Miriam dokonce napadnout nožem. Přísná, ale spravedlivá profesorka její útok přežila, jenže v seriálu se již o moc déle nezdržela. Protože se Hana Maciuchová rozhodla na vlastní žádost v seriálu skončit, vyřešili to scénáristé po svém. Vyslali Miriam s Petrem na cestu kolem světa a dále už její postavu čekaly jen občasné zmínky Jardy nebo jeho partnerky Lenky.

Postava Miriam Hejlové divákům v seriálu dlouho chyběla. Osobnost Hany Maciuchové ale bude chybět stále.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články