Jiří Císler a jeho vztahy: Ze svatby se vyvlékl tak, že předstíral vlastní smrt

Jiří Císler
Zdroj: Česká televize

Jiří Císler byl člověk, který žil na sto procent. Kamkoli přišel, bylo za chvíli vše vzhůru nohama. A jako správný komik měl i pod čepicí. Jen ten osud mu moc nepřál. Smutek zaháněl alkoholem, a když přestal v roce 2000 kvůli Alzheimerovi srozumitelně mluvit, nezbývalo mu nic jiného, než čekat na neodvratný konec.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 10. 2020 13:00

Jiří Císler se narodil 4. února 1928 v Českých Budějovicích. Byl to herec, režisér, spisovatel i hudebník. A hlavně prvotřídní bavič a klaun. Znaly jej i děti. Ve Studiu Kamarád namluvil postavu Haryho Šoumena. Zahrál si také v seriálu Návštěvníci a nadaboval černokněžníka Gargamela z legendární animované pohádky Šmoulové.

Exot, kterého režim neměl rád

Byl to člověk, který žil tady a teď. Užíval si každého okamžiku života. Nikdy neplánoval dopředu. Neměl problém říct každému do očí, co si o něm myslí. Neplatilo na něj citové vydírání. Na koho však nedal dopustit, byla jeho maminka, se kterou ho pojil pevný, ale zvláštní vztah. Těmito slovy popsala Jiřího Císlera jeho manželka.

A právě kvůli tomuto životnímu stylu se Císler setkával s nepochopením tehdejších pohlavárů. Neměl v lásce intriky ani faleš, takže v jejich očích dělal potíže. Když nastoupil do nějakého divadla, převrátil vše vzhůru nohama. Jeho inscenace byly neobvyklé a zároveň krásné. Většinou to však dopadlo tak, že se místo vděku dočkal vyhazovu.

Sukničkář

O Jiřím se říkalo, že je nenapravitelný sukničkář. Přesto se oženil. Jeho první ženou byla sólistka divadla v Karlíně, Božena Havlíčková, manželství ale skončilo rozvodem. V Šumperku pak začal nadbíhat začátečnici Haně. Když ale mělo dojít na svatbu, rozhodl se vycouvat. Vztah s o třicet let mladší ženou by zřejmě nefungoval. Ale jak to zaonačit, aby se vlk nažral a koza zůstala celá? Jednoduše. Hromadným rozesláním telegramů o své vlastní smrti.

Do třetice ale žádost o ruku vyšla a herec neutekl. Magda s ním zůstala až do konce. S láskou o něho pečovala i na sklonku jeho života, kdy se u něj naplno rozvinula Alzheimerova choroba. Ta zapříčinila, že se ocitl zcela mimo realitu a jakéhokoli vnímání svého okolí.

Nepromluvil celé čtyři roky

Když mu někdo z blízkých zemřel nebo byl vážně nemocný, řešil to komik alkoholem. Možná se tak chtěl vyhnout myšlenkám na stárnutí, které přímo nesnášel. Pak pil třeba i celý týden a vinil kohokoli a cokoli. Nedokázal snést, když se dobrému člověku děla křivda.

Jakmile se začal s přibývajícím věkem hlásit o slovo Alzheimer, mysleli si jeho kolegové, že za jeho pomatenost a problémy s pamětí může právě alkohol. Jenomže vše bylo úplně jinak. Nemoc mu navíc znemožnila pokračovat v kariéře. Od roku 2000 již srozumitelně nepromluvil. Na sklonku života jen vysedával u okna a hleděl do prázdna. Snad se mu před očima přehrával celý jeho život. Zemřel 17. dubna 2004 ve věku 76 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jiří Císler

Česká televize: Příběhy slavných

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články