Honza málem králem: Natáčení stálo v přepočtu na dnešní dobu neuvěřitelných 42 milionů korun

Honza málem králem: Natáčení stálo v přepočtu na dnešní dobu neuvěřitelných 42 milionů korun
Zdroj: TV Nova
Kdybychom přepočítali náklady na natáčení na dnešní dobu, vzhledem k výši průměrné mzdy, dostali bychom částku 42 milionů korun.
Honzu si měl původně zahrát Luděk Sobota.
Honza málem králem byl poslední film režiséra Bořivoje Zemana.
Jiří Korn během natáčení jedné scény zlomil Valerii Kaplanové dvě žebra.+ 2 fotky+ 3 fotky

Známá pohádka Honza málem králem stála její tvůrce pěkné peníze. Museli postavit až sedm nových ateliérů. Také se musela předabovat postava Honzy, neboť režisér měl jasnou představu o tom, jak by měl hlavní hrdina znít. A proč se ve filmu nemohl objevit Luděk Sobota?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 12. 2020 16:00

Na pohádku Honza málem králem se můžete podívat dnes ve 20:20 na TV Nova. Honza by se nejraději celý život válel za pecí. Matka ho však pošle do světa. Přestože jej každý považuje za hloupého, svým ostrovtipem převeze každého. Dokáže tak rozmluvit i trucovitou princeznu, která už řadu let neřekla ani jedno slovo?

Nešetřilo se

Při natáčení pohádky Honza málem králem filmaři rozhodně nešetřili. Přesný rozpočet se sice nedochoval, deník Aha! ale zjistil, že se pohyboval přibližně ve stejné výši jako jiný slavný snímek Dívka na koštěti, kde se částka blížila čtyřem milionům, či Pan Tau, který spolykal o milion méně.

Aby se třeba nemuselo natáčet v exteriérech, rozhodlo se, že se v Hostivaři postaví hned sedm místností, kde se bude pohádka natáčet. Takže třeba hospoda (bez rekvizit) vyšla na necelých 14 000 Kčs, což by v dnešní době odpovídalo 192 000 korunám. Nejdražší položkou byl ale bezesporu trůnní sál, který by v přepočtu vyšel na nynějších 370 000 korun.

Není tedy bez zajímavosti, že kdybychom přepočítali náklady na natáčení na dnešní dobu, vzhledem k výši průměrné mzdy, dostali bychom částku 42 milionů korun.

Dabing

Rébus, který filmaři řešili, souvisel i s dabingem hlavního hrdiny. „Režisér Zeman měl o roli Honzy jasnou představu, včetně toho, jak by měl znít,” zavzpomínal později Jiří Korn. „Já jsem u hlasové zkoušky neuspěl, mrzelo mě to hodně dlouho. Ale pohádka je oblíbená, a to je asi to nejdůležitější.” Pohádkového Honzu tak nakonec namluvil herec Michal Pavlata.

Zákaz z vyšších míst

Postavu Honzy, který se stal málem králem, si měl původně zahrát Luděk Sobota. Režisér Bořivoj Zeman napsal kvůli tomu herci i dopis. Netušil však, že má Sobota zákaz hraní. Luděk to vlastně také stoprocentně nevěděl, jak uvedl, kdysi se nikomu nic neříkalo. „Soudruzi si to vždy zatelefonovali mezi sebou. Byli jsme pod drobnohledem strany,” dodal.

Luděk Sobota ale nebyl jediným hercem, který se v pohádce neobjevil. Stella Zázvorková se zrovna chystala na zahraniční dovolenou, Josef Hlinomaz byl zase po náročné operaci a Miloš Kopecký musel nabídku odmítnout kvůli velké pracovní vytíženosti. Naopak s Helenou Růžičkovou a Janem Skopečkem původně nikdo nepočítal, ale nakonec se v pohádce objevili.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Honza málem králem

TV Nova: Honza málem králem

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články