Jak se krotí krokodýli: Tomáš Holý tomu moc chybí, kouzlo je nenávratně pryč, teskní diváci

Jak se krotí krokodýli: Komedii Marie Poledňákové chybí Tomáš Holý, humor a logika
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Jak se krotí krokodýli: Rodinná komedie režisérky Marie Poledňákové navazuje na klasiku Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Jak dostat tatínka do polepšovny (1979).Hlavní hrdinkou je tentokrát dívka. Malé Amálce také moc chybí tatínek Luboš (Miroslav Etzler), který pracuje jako záchranář v Alpách a domů se dostane jen málokdy.Miroslav Etzler se bál natáčení v ledové vodě. Aby si však zachoval před dětmi důstojnost, nesměl to dát na sobě znát. Jiří Mádl byl v době natáčení komedie Jak se krotí krokodýli ještě pěkné ucho.+ 4 fotky+ 5 fotek

Komedie Jak se krotí krokodýli navazuje na klasické snímky s Tomášem Holým. Přestože je všechny natočila Marie Poledňáková, pomyslná trojka už se jí moc nepovedla. Co na film říkají diváci?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 18. 09. 2022 09:30

Jak se krotí krokodýli: Život někdy rozdá karty nespravedlivě. Zatímco Amálka svého tatínka pořádně nevidí, neboť pracuje jako záchranář v Alpách, její spolužák Vítek má tatínky rovnou dva. A k tomu dvě maminky. Když se Amálčin tatínek Luboš (Miroslav Etzler) vrátí domů, je z toho tak nadšená, že ani nechce jít do školy v přírodě a nejraději by trávila čas jenom s ním. A tak vyrazí na chalupu za dědou. Komedii Jak se krotí krokodýli režisérky Marie Poledňákové uvede Nova v neděli v 17:00.

Jak se krotí krokodýli a diváci

Komedie Jak se krotí krokodýli (2006) navazuje na televizní evergreeny Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Jak dostat tatínka do polepšovny (1979). Ty spojovala hravá atmosféra a neuvěřitelná přirozenost Tomáše Holého, patrně největší české dětské herecké hvězdy.

Krokodýli vznikli o téměř tři dekády později a podle všeho zafungovala nostalgie. Na snímek Marie Poledňákové, která natočila i oba příběhy s Tomášem Holým, se do českých kin přišlo podívat 620 020 diváků. Co si o filmu myslí někteří z nich?

Chybí zde ten "starý" sentiment a nějaká opravdu kvalitní dětská hvězda, řekněme, Tomáš Holý. V průběhu sledování mě přestal zajímat vývoj příběhu (nikam) i osudy postav (nijakých.) Nejlepší z herců, Václav Postránecký, se ale také spíše pitvoří. Pár vtipných scén se našlo (třeba traktor versus auto), byly ale udušené například účelovým (a zbytečným) obsazením Vojtka+Nekonečného, opakujícími se pitomoučkými písničkami, či třeba příšernými manýristickými scénami (Koudelkovy slzy.)," píše Tosim na fanouškovském webu ČSFD.cz.

Utrpení jménem Jak se krotí krokodýli

Možná si film naběhl tím, že se hlásí ke slavným komediím s nepřekonatelným Tomášem Holým. V tomto porovnání musí zákonitě prohrát. Nebo je to chyba Krokodýlů samotných? „Nicotná rodinná komedie plná známých hereckých jmen hlavně z televize, která mi dost nesnesitelným způsobem připomíná a kopíruje "veselohru století" S tebou mě baví svět a nutno dodat, že po příběhové stránce je to fakt nuda," stěžuje si třeba Malarkey.

Dalším divákům vadí také to, že děj působí roztříštěně a má spoustu míst, která na sebe logicky nenavazují. A humor se jim většinou zdá být suchý nebo rovnou nudný. Opakuje se také výtka, co vlastně ve filmu dělají zpěváci Daniel Nekonečný a Josef Vojtek. Jejich účast dává možná smysl z hlediska propagace, protože jde o známá jména, ale v příběhu působí spíše bizarně.

Kouzlo je nenávratně pryč!! Možná až drzý krok nevyšel. Až komorní příběhy trojice Němec-Preissová-Holý se neotřesitelně usadily v diváckém zájmu tak vysoko, že o pokračování nemůže být řeč. Absolutně nevtipný a zoufale natahovaný spletenec bez špetky citu pro načasování gagu, plný otřepaných situací a křečovitých kreací á la duo Vojtek-Nekonečný," dodává castor za všechny nespokojené diváky. Tak snad čtyřka už nikdy nevznikne...

Zdroje informací:

ČSFD.cz: Jak se krotí krokodýli

Filmovyprehled.cz: Jak se krotí krokodýli

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články