Odvážný Tomáš Holý: Moniku Kvasničkovou zachránil před utonutím, pak se jí prý zjevil ve snu

Dětská hvězda Tomáš Holý: Srovnávali ho se Shirley Temple, jeho život však ukončila tragédie
Zdroj: se souhlasem České televize
Jak vytrhnout velrybě stoličku: Vašek (Tomáš Holý) nemá psa a ani tátu. Proto se rozhodne vzít osud rodiny do vlastních rukou a najde mámě nového partnera.Scénář komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku vznikl podle zážitků režisérky Marie Poledňákové.Původně mělo jít o drama, nakonec se film Jak vytrhnout velrybě stoličku zařadil do komediálního žánru.S výběrem Tomáše Holého souhlasil i jeho filmový táta František Němec. Věřil, že to zahraje mistrovsky. A nemýlil se.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kdo by neznal rodinnou komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku s nezapomenutelným Tomášem Holým. Žádný jiný dětský herec neměl tolik úspěchů jako on. Jeho honoráře tomu ale ani zdaleka neodpovídaly. A aby toho nebylo málo, život Tomáše Holého předčasně ukončila tragická nehoda.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 07. 2022 11:00

Jak vytrhnout velrybě stoličku: Energický školák Vašek (Tomáš Holý) se snaží své mamince sehnat chlapa. Na zimní rekreaci si vyhlédne sympatického Luboše (František Němec). To ale Vašek ještě netuší, že Luboš se s jeho maminkou již dávno zná... Na slavný film Marie Poledňákové se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT1.

Kolik vydělával Tomáš Holý?

Ač hrál hned v několika filmech, finanční polštář mu to nepřineslo. Všichni si přitom mysleli, že je z něj kdovíjaký boháč. Filmem si sice vydělal, ale ne dost. Kupříkladu Vladimír Menšík bral za natáčecí den 1200 Kč, Tomáš jen desetinu. Za celý film proto dostal maximálně dva tisíce. Honorář však nikdy neutratil, peníze si schovával u babičky Boženky.

Tomáš Franke, autor knihy Tomáš Holý - Jak jsem točil filmy, píše, že herec měl stejné finanční podmínky i v televizi. Rovněž dostával 120 korun za den a třeba na snímku Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) měl 27 natáčecích dní.

Malý velký hrdina Tomáš Holý

To, že byl Tomáš Holý bezprostřední a nebojácný už od dětství, dokazuje fakt, že během natáčení filmu Prázdniny pro psa (1980) zachránil život Monice Kvasničkové. Jeho hrdinský čin vyšel najevo až 36 let po natáčení. Kvasničková uvedla pro Blesk, že od smrti ji dělily jen pouhé vteřiny. Před ubytovnou, kde bydlel štáb snímku, se jednou se vydala s rukama nad hlavou ke splavu. Uklouzla jí noha a “zahučela” do vody.

Tomáš neváhal a skočil za ní. Režisérka Jaroslava Vošmikováse pak podivovala, proč je mokrý. Řekl jí, že skočil pro psa. Nechtěl, aby Monika kvůli tomu měla nějaké problémy. Tomáš se pak měl Kvasničkové údajně zjevit ve snu několik let po své smrti. Pouze na ni zavolal. Ráno zjistila, že jí zemřel dědeček.

Zprávě o smrti Tomáše Holého nikdo nevěřil

Život Tomáše Holého tragicky vyhasl 8. března 1990, bylo mu 21 let. Boural s kamarádovou červenou Škodou 120. Kvůli námraze nezvládl ostrou zatáčku a narazil čelně do stromu. Byl v bezvědomí, měl zlomenou nohu a bezpečnostní pás zaříznutý v hrudníku. Jeho spolujezdec, který sice vyletěl přes čelní sklo, ale měl jen drobná zranění, začal okamžitě s první pomocí. V autě byl igelit, kterým se snažil zastavit krvácení. Tomáš Holý byl převezen do nemocnice v Novém Boru. Tam svým zraněním podlehl.

Zprávě o jeho smrti nikdo nevěřil. Když přišli za jeho maminkou policisté, doslova je vyhnala od dveří. Myslela si, že jde o další Tomášův hloupý vtip. Tentokrát to však bohužel bylo jinak. Odkaz, který za sebou zanechal, mu už ale nikdo nikdy neodpáře. Ne nadarmo ho porota na filmovém festivalu v Monte-Carlu nazvala v roce 1979 nejlepším dětským hercem od dob Shirley Temple.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Tomáš Holý

Deník.cz: Tomáš Holý - Hvězda, kterou zhasla nehoda. K herectví se dostal náhodou

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články