Jeden svět nestačí: Protesty britské vlády a falešný Istanbul

Jeden svět nestačí
Zdroj: Prima Max
Jeden svět nestačí. Bond se musí tentokrát popasovat s vraždou ropného magnáta a únosem jeho dcery Elektry. Za vším stojí zloduch Renard.
Proti natáčení protestovala britská MI6. Nelíbilo se jí, že se část filmu natáčí v blízkosti jejího sídla.
V jedné z pracovních verzí měl mít hlavní padouch vycvičeného sokola, který měl na povel své oběti vyklovat oči.
Ač byl film u diváků úspěšný, dostal anticenu Zlatá malina, a to konkrétně za herecký výkon Bond girl.+ 3 fotky+ 4 fotky

Jeden svět nestačí je v pořadí devatenáctý film ze série o agentovi 007, Jamesi Bondovi, kterého ztvárnil herec Pierce Brosnan. Natáčení filmu se však setkalo s protesty britské vlády. A lehké to neměli filmaři ani v Istanbulu, kde šlo doslova o život. Nedařilo se však ani po premiéře.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 10. 2020 16:00

Máte rádi Bonda v podání Pierce Brosnana? Tak to se dnes podívejte na film Jeden svět nestačí, který ve 20:00 vysílá Prima Max. James Bond musí tentokrát zastavit zločince jménem Renard, který má na svědomí vraždu ropného magnáta a únos jeho dcery Elektry. Pokud by agent 007 ve své misi selhal, vystavil by svět nukleární katastrofě.

Tohle by nešlo, nebo ano?

Byl to dárek pro fanoušky britského agenta Jamese Bonda. Když se natáčela úvodní honička na řece Temži, byly v okolí umístěny webové kamery, na kterých mohli lidé vidět průběh natáčení. Jenomže to se moc nelíbilo skutečné MI6, která před pár lety vypustila zajímavý reklamní spot, v němž lákala do svých řad obyčejné lidi. Vadilo jí totiž, že Ian Fleming jejich agenty vykreslil ve zcela mylném světle.

Jejími testy by právě neprošli představitelé agenta 007. Proč? Museli by podstoupit tři druhy testů: rozpoznání lži, tedy něco na způsob lidského detektoru lži, umění manipulovat s myslí druhých a dokonalé zvládání svých emocí.

Ale zpět k filmu. Vedení MI6 vyjádřilo obavy, zda není riziko natáčet v blízkosti jejich sídla. Tuto tezi začalo podporovat i několik politiků. Vše nakonec utnul až ministr zahraničních věcí Robert Cook. “Po všem, co Bond pro Británii udělal, je to to nejmenší, co může Británie udělat pro něj,” řekl.

Rentgenové brýle a falešný Istanbul

Brýle s rentgenem by uvítal asi každý, taková privilegia však náleží jen těm nejlepším, jako je James Bond. Aby bylo možné takový trik vytvořit, musela se nejprve celá scéna natočit v obyčejných kostýmech. Následně si herci oblékli ty speciální, ve kterých byly vidět obrysy jejich zbraní. Obě verze se následně překryly a vznikl výsledný efekt.

Další šaráda se týkala Istanbulu. Původně se mělo točit přímo tam, jenomže v té době se celé město otřáslo výbuchem bomby, kterou v obchodním středisku nastražila Strana kurdských pracujících.  Útok si vyžádal třináct obětí. Z bezpečnostních důvodů tak bylo natáčení zakázáno. Na řadu tak přišla improvizace. Všechny turecké lokace byly natočeny ve studiu Pinewood, a to pomocí zelených obrazovek, na které se pak v postprodukci dodávalo pozadí.

34 dní a 12 milionů dolarů

Honička na lodích na řece Temži, která tolik vadila MI6, se natáčela třicet čtyři dní a stála dvanáct milionů dolarů. Bondovu speciální malou loďku vyrobila firma Bentz, jež musela najmout další zaměstnance, kteří měli za úkol vyrobit 15 identických kopií tohoto plavidla. Šest z nich bylo schopných plavby, zbytek byl použitý pro natáčení nehod a výbuchů.

Ale i přes veškerou snahu byl film Jeden svět nestačí prvním bondovským dobrodružstvím, které získalo Zlatou malinu, jež se uděluje těm úplně nejhorším filmovým počinům. Jmenovitě šla cena za Bond girl, herečkou Denise Richards. Stejný názor měla i poměrná většina fanoušků, kteří ji ohodnotili jako nejhorší Bond girl všech dob.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jeden svět nestačí

Prima Max: Jeden svět nestačí

Outnow.ch: James Bond: The World Is Not Enough

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články