Marie Terezie: Historický seriál s Vojtěchem Kotkem ukončí návštěva nevěstince a pohřeb

Marie Terezie: Historický seriál s Vojtěchem Kotkem ukončí návštěva nevěstince a pohřeb
Zdroj: se souhlasem České televize
Marie Terezie je mezinárodní projekt, do něhož se zapojila i Česká televize. Objevilo se v něm více než 2500 kostýmů. V první sérii dali kostyméři Marii Terezii (herečka Marie-Luise Stockinger) modré šaty, protože modrou skutečně milovala.Ve druhé sérii postava Marie Terezie potemněla, hraje ji Steffanie Reinsperger. Také kostýmy proto byly tónovány do tmavších a temnějších barev.Modrá róba Marie Terezie z obou sérií vyniká.Zkuste ji porovnat s černou róbou "druhé" Marie Terezie.+ 12 fotek+ 13 fotek

Marie Terezie, výpravná minisérie z dílny České televize, dnes zamíří do finále pátým dílem. Díky maskérům si mohl Vojtěch Kotek zahrát Františka Štěpána Lotrinského i v pozdním věku. Jaké další výzvy stály před filmaři?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 01. 01. 2022 13:00

Děj seriálu Marie Terezie: Monarchie pod vedením Marie Terezie (Ursula Straussová) se dostává do finančních potíží. František Štěpán Lotrinský (Vojtěch Kotek) se to snaží řešit, byť u své manželky nenachází moc pochopení. Jak Františkova smrt poznamená vztah mezi synem Josefem, příštím císařem, a samotnou vladařkou? Na pátý díl minisérie Marie Terezie se můžete podívat dnes v 20:15 na ČT 1.

Tři Marie Terezie

Děj pátého dílu minisérie Marie Terezie z dílny České televize se tentokrát posouvá v čase o 15 let a podíváme se do období 1760 až 1780. V těchto letech vladařka hledala tu nejlepší partii pro svého syna Josefa, kvůli neštovicím ztratila několik dětí a skonal také František I. Štěpán Lotrinský. S jeho smrtí se Marie Terezie nikdy nedokázala vyrovnat a chodila už jenom v černých šatech.

Jedinou ženou vládnoucí na českém trůně si postupně zahrály tři herečky, po mladé Marii Luise Stockingerové nastoupila Stefanie Reinspergerová. Teď je vystřídala sedmačtyřicetiletá rakouská herečka Ursula Straussová, kterou jsme mohli vidět v seriálu Komisař Rex jako Margu Beneschovou.

Jak stárne Vojtěch Kotek

Vojtěch Kotek svou roli Mariina chotě Františka Štěpána Lotrinského neopouští ani v páté epizodě seriálu.V maskérně jsem trávil tři až čtyři hodiny každý den ráno a pak hodinku trvalo sundávání masky," řekl herec na tiskové konferenci České televize.

Paradoxně se prý nejvíc obával toho, o čem si bude po celou dobu povídat s maskérem. „Naštěstí musím říct, že je Renda Stejskal velmi rád soustředěný na práci a že si tolik povídat nechce," dodal Kotek.

Jak obléknout Marii Terezii

Neméně náročné bylo natáčení páté části Marie Terezie i z hlediska kostýmů. Panovnice se po Františkově smrti obléká do černé, ale další postavy, včetně mužů, vykročí k větší pestrosti. „Na začátku byla doba striktní, religiózní, ale postupně se to, i vlivem francouzského dvora, uvolňovalo, jak je vidět i v posledním díle, kdy vstupuje na scénu Marie Antoinetta, na níž se ukazuje, jak móda bude dále postupovat, že bude uvolněnější a divadelnější,“ vysvětluje kostýmní výtvarník Ján Kocman.

Pro celou minisérii vznikly stovky kostýmů, které se opakovaly, nebo přešívaly, ale pro pátou epizodu Marie Terezie bylo stejně potřeba vytvořit dalších padesát. Šily se strojově a náročnou ruční práci si tvůrci ponechali jen pro kostýmy nebo jejich části, které kamera zabírala v detailu.

Opět se točilo v Kroměříži nebo Valticích, ale štáb se podíval také do kláštera Plasy na Plzeňsku, kde vznikla pracovna Františka Štěpána. „Zajímavý je i zámeček v Hošticích u Kroměříže. Jednou z nejnáročnějších lokací na dohledání byl totiž nevěstinec. Nakonec jsme našli jeden soukromý zámeček, kde i díky vstřícnosti majitele se nám povedlo realizovat filmový záměr,“ vysvětluje filmový architekt Ondřej Lipenský.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Marie Terezie

Česká televize: Marie Terezie, Náročné bylo vytvořit pro Marii Terezii Rolls-Royce, přiznává kostýmní výtvarník. Minisérie se uzavře na Nový rok

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články